Novosti

Češkanje pruža istu ugodu kao i seks

Nakon što su usporedili kihanje s doživljavanjem orgazma (jer je osjećaj jednako intenzivan i obje se tjelesne funkcije ne mogu zaustaviti jednom kada počnu), sada britanski stručnjaci uspoređuju češkanje s doživljajem seksa.

Naime, istraživači Sveučilišta John Moores u Liverpoolu uspoređuju češkanje i seks, a njihov je zajednički nazivnik zadovoljstvo.

“Kada olakšamo svrbež češkanjem osjećamo užitak – a za to mora postojati dobar evolucijski razlog. Seks je ugodan kako bi nas ohrabrio na reprodukciju, jedenje je ugodno kako bi nas ohrabrilo na hranjenje. Češkanje svrbeža je vjerojatno ugodno jer smo skloniji nešto učiniti ako u tome uživamo, stoga užitak češkanja osigurava da ćemo se pobrinuti za izvor svrbeža, kao što je parazit”, Francis McGlone, voditelj studije objasnio evolucijsku pozadinu ugode češkanja.

Njegov je tim također ustanovio kako češkanje gležnja pruža najveću ugodu! Također su ponudili jedno “povijesno” rješenje: Češkanje gležnja je najugodnije jer su nam gola stopala bila izložena buhama u travi.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo