Novosti

Check my Brain testom do ranog otkrivanja Alzheimera i demencije

Hrvatski profesor i doktor Dinko Mitrečić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, glavni tajnik Hrvatskog vijeća za mozak i stručni član upravnog odbora Europskog zajedničkog programa za neurodegenerativne bolesti, nakon dugogodišnjeg uspješnog rada u području neuroznanosti, zajedno sa svojim timom razvio je i patentirao jedinstveni test pomoću kojega se mogu otkriti najraniji znakovi bolesti mozga kao što su demencija i Alzheimerova bolest.

Čitav je tim, koji stoji iza projekta Check my Brain, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u ovom medicinskom području, stečeno znanje uložio u pomoć kako neurološkim bolesnicima tako i zdravim ljudima, a sve s ciljem pravovremene terapije i prepoznavanja ovih opasnih bolesti. 

Veliki uspjeh i značenje ovoga testa za neurološke pacijente prepoznato je i 2019. godine u Bakuu na Medimex Summitu kada je osvojio specijalnu nagradu “Most promising medical product”. Check my Brain test, osim što provjerava zdravlje našeg najvažnijeg organa, ujedno daje i informacije o potrebnoj količini vitamina za pravilno funkcioniranje organizma. 

Budući da još uvijek ne postoje jednostavne pretrage živčanog sustava, bolesti živaca, kralježnične moždine i mozga otkriju se tek kada postanu vrlo ozbiljne. Check my Brain u tom je smislu donio revoluciju u dijagnostici i terapiji živčanog sustava jer on znakove ozbiljnih bolesti prepoznaje u njihovim samim počecima,  kao što je prikazano u kratkom video prilogu. U zadnje je tri godine testiran na preko 800 osoba, pri čemu su promjene na mozgu u velikom postotku pronađene čak i kod mladih-sredovječnih osoba, a čije je zdravlje popravljeno upravo predloženom Check my Brain personaliziranom terapijom. Kada je u pitanju demencija, prevladava mišljenje da se ona javlja iza 65. godine života, a iz navedenih je podataka vidljivo da su oboljele i znatno mlađe osobe.

U Hrvatskoj prema trenutnim procjenama živi 87 tisuća oboljelih od demencije, a u cijelome svijetu ta se brojka penje na 50 milijuna osoba s dijagnosticiranom demencijom i još otprilike 10 milijuna novooboljelih godišnje. 

Ono što je tim koji stoji iza testa Check my Brain prije svega želio zaustaviti kada je u pitanju Alzheimerova bolest jest upravo propadanje stanica mozga, a koje se javlja kao samo jedna od posljedica. Alzheimerovu je bolest nužno otkriti u samim počecima, a osjetljivost testa omogućava da se i najmanje promjene na mozgu odmah evidentiraju i krene s prilagođenom terapijom. Alzheimerova je bolest ireverzibilna, odnosno ne može se vratiti na prijašnje stanje, a od osobe do osobe ovisi kako će se ona razvijati te se zato na nju i mora djelovati prilagođenom terapijom, a koju nakon testiranja Check my Brain testom, dobije svaki testirani pojedinac. 

Važno je naglasiti da Alzheimerova bolest ne utječe samo na živote oboljelih koji postaju bespomoćni, već utječe i na živote čitavih obitelji koji u tim trenucima moraju preuzeti brigu za svoje najdraže koji se više ne mogu brinuti sami za sebe. Tu je od iznimne koristi personalizirana terapija koja znatno usporava daljnji razvoj ove bolesti, a obiteljima daje više vremena za prilagodbu novonastaloj situaciji. Iako je uzrok nastanka bolesti zasad nepoznat, postoje simptomi poput gubitka pamćenja, poteškoća u orijentaciji, poremećaja govora, nemogućnosti izvršavanja složenijih zadataka koji ukazuju na mogući početak Alzheimera. Ti se simptomi vrlo lako mogu zanemariti misleći kako su oni prolazni, a upravo pravovremeno testiranje pomaže da se osiguramo na vrijeme i zaustavimo daljnji razvoj bolesti. 

Ako se u početnom testu pronađu patološke promjene na mozgu, na osnovu mjerenja razine receptora i individualnih parametara preporučuje se što osoba mora uzeti kako bi joj se popravilo stanje. Najčešće to uključuje nadomjesnu terapiju masnim kiselinama, vitaminom D i antioksidansima, ili s obzirom na postojeće dokaze, lijekovima koji pokazuju protektivni učinak i ako se daju na vrijeme donose značajnu razliku. 

Osim provjere mozga, Check my Brain omogućava i uvid u stanje vitamina u organizmu. S obzirom na to da su, pogotovo vitamini B i D važni za pravilno funkcioniranje našeg tijela, testom se na jednaki način, odnosno pomoću vlasi s glave, saznaju i količine suplemenata potrebne za pravilno svakodnevno funkcioniranje. Preveliki unos vitamina u organizam može napraviti gotovo jednaku štetu kao i kada ih je u tijelu premalo. Prevelike količine istih vitamina i suplemenata u tijelu dovode do zasićenosti, a osjetljivost Check my Brain daje točne podatke za svakog pojedinca te u skladu s time i preporuke za unošenje istih. Pogotovo je važan vitamin D za kojeg je dokazano da je izravno povezan s virusom SARS-CoV-2 te da osobe koje imaju manjak vitamina D u tijelu imaju čak 77% veću šansu da se zaraze tzv. koronavirusom

Test funkcionira po principu jednostavnog uzimanja uzorka kose čiji se korijen putem tehnologije matičnih stanica pretvara u neurone, a detaljnije upute nalaze se i na službenoj web stranici Check my Brain. Potrebno je samo 20 vlasi koje se šalju na pregled te se upravo zato često naziva i „najbržim testom na svijetu“. Dobivanjem neurona davatelja automatski se stvara mogućnost mjerenja razine proteina u stanicama mozga, a zatim se uz pomoć izmjerenih parametara postavlja dijagnoza, prognoza ili se davatelju preporuči terapija kako bi se mogućnost razvoja malignih bolesti svela na minimum. Prognoza i dijagnoza mjeri se baterija tzv. biomarkera i to: beta amiloida (40, 42 itd), tau proteina, aktina, tubulina i ostalih proteina koji daju uvid u stanje zdravlja mozga. 

Budući da je svaki organizam jedinstven, tako je i pristup liječenju i preventivi za svaku osobu prilagođen. Na kraju nalaza pojedinac dobije tzv. personaliziranu terapiju s točno navedenim preporukama i aktivnostima koje treba provoditi kako bi se organizam vratio u svoje idealno stanje. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo