Novosti

Cigarete odnose i do 15 godina života

Muškarci pušači, koji ne kontroliraju krvni tlak i kolesterol žrtvuje čak 15 godina svog života.

Pokazalo je to 40-godišnje istraživanje povedeno na 19 000 građana. Prema studiji, muškarci koji dođu u dob od 50 godina, a imaju sva tri opisana čimbenika rizika, žive prosječno 73 godine. S druge strane, nepušači koji imaju pod kontrolom krvni tlak i kolesterol dožive i do 83 godine.

Ako su uključeni primjerice i šećerna bolest i debljina prva skupina doživi 70 godina, a druga, ako nema ni te rizike, 85 godina života.

Studija je važna jer ističe opasne učinke pušenja, visokog tlaka i kolesterola. Također pokazuje kako ta tri rizična čimbenika u srednjim godinama mogu ograničiti očekivano trajanje života, ističu stručnjaci.

lijecnik-lijekDobra je vijest da svi možemo promijeniti način života i živjeti zdravije i dulje, prije svega sprječavajući pojavu bolesti srca i krvnih žila.

U Velikoj Britaniji  četvrtina liječnika ne liječi odgovarajuće povišeni kolesterol svojih pacijenata niti im propisuje odgovarajuću terapiju. Traže se rješenja kako bi se liječnike i novčano stimuliralo da bolje ispitaju ima li njihov bolesnik srčanih problema jer se pokazalo da kod mnogih oni uopće nisu prepoznati.

Također, previše liječnika opće prakse propisujeje skupe lijekove poznatih proizvođača, iako su dostupni i jednako dobri, jeftiniji lijekovi. Osim toga, obiteljski doktori ne čine dovoljno u otkrivanju kardiovaskularnih bolesti i oklijevaju davati nadomjestke nikotina pušačima.

 Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo