Cijepiti se ili ne?!

Cjepivo, gripa, cijepljenje

Na cjepivo "Focetria" protiv virusa svinjske gripe nestrpljivo se čekalo. Iako su do tada čekaonice bile pune oboljelih, dolaskom cjepiva povlače se kronični bolesnici, a odaziv svih drugih je neočekivano mali. Zbog kratkog vijeka trajanja cjepiva se bacaju, a građani su puni nepovjerenja.

Ministar Milinović, kako je i najavio, cijepio se protiv virusa H1N1. Isto su učinili i članovi njegove obitelji. Tim primjerom nisu se poveli građani naše zemlje. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je zabilježeno 45 036 oboljelih. S potvrđenim infekcijama nove gripe umrlo je 22 ljudi. Cijepljenju je pristupilo tek 3 500 građana naše zemlje. Najviše oboljelih je u dobi između 5 i 29 godina.

cjepivoCjepivo "Focetria" odobreno je od strane agencije za lijekove EMEA i hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Od njih je dobilo zeleno svjetlo za primjenu kod djece starije od šest mjeseci i odraslih osoba. Odaziv je, kako su se svi složili, jako mali – kako kod nas, tako i u svijetu. Obzirom na situaciju, u Hrvatskoj tek sada kreće promotivna kampanja u korist cjepiva. Ne može se odustati od naručenih cjepiva, te se po ugovoru mora platiti još nepotrebnih milijun i pol doza. Neke zemlje razmišljaju i o doniranju cjepiva siromašnim zemljama.

U susjednoj nam Sloveniji cijepilo se tek 49 000 građana, odaziv je neznatan. Vlade svih zemalja složile su se oko sigurnosti cjepiva i naručili velike zalihe istih. Poljska je jedina zemlja koja je odbila naručiti cjepivo tvrdeći kako je nesigurno.

Poljska ministrica zdravstva Ewa Kopacz
  šokirala je struku govorom održanim u parlamentu o cjepivu protiv nove gripe. "Kao liječnica nisam željela nauditi nikome, a neću ni kao ministrica zdravstva. Prije no bi lijek preporučila pacijentu, pitala sam se bih li isti dala svojoj staroj majci ili svom djetetu? Postoje tri cjepiva na tržištu, sva tri od tri različite kompanije. Svaka ima drugačiju količinu aktivne supstance u cjepivu, a opet, svaka se tretira na isti način? Nije li stoga opravdano da ministar zdravlja i drugi stručnjaci sumnjaju u njih? cjepivoDajem primjer Njemačke koja je kupila 50 milijuna cjepiva, do sada je upotrijebljeno tek 10 posto. Danas samo 13 posto Nijemaca želi  uzeti taj "magični lijek“. Što se to događa kad samo posto Nijemaca želi da primi to cjepivo protiv gripe, a ne onih 23 posto koliko ih redovno prima sezonsko cjepivo protiv obične gripe? Njihova vlada im je kupila cjepiva i daje ih besplatno (za razliku od običnog cjepiva protiv sezonske gripe koje se plaća) a oni ih i dalje neće?  Mogu li nas ove činjenice natjerati da se predomislimo u vezi kupovine ovih cjepiva ili ne? Cijepljenja su u Europi počela 1. listopada. Zamolila bih vas da posjetite te Internet stranice i pročitate ima li ikakvih štetnih posljedica kod ovog lijeka. I najmanja sitnica, barem alergijski svrbež na mjestu uboda igle - ništa nije objavljeno. Nuspojave se mogu pojaviti i kod najsigurnijeg lijeka. Ovdje niti toga nema. Ovo je izgleda "Savršeni" lijek. Ja bih rekla - prijevara. Nemamo rezultate kliničkih ispitivanja, detaljan sastav lijeka, podatke o štetnim posljedicama", rekla je Kopacz.

I, što sada? Kome vjerovati? Srećom, novi podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore kako se broj oboljelih svakim danom smanjuje. Iako se uskoro očekuje još jedan val nove gripe, koja bi se mogla "susresti" sa sezonskom, do tada nam ostaje još neko vrijeme za razmišljanje. Cijepiti se ili ne cijepiti - pitanje je sad!

Ivana Grbavac

 Prati nas na Viber Public Chatu!