Novosti

Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima!

U Hrvatskoj obrtničkoj komori predstavljena je kampanja “Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima“. Riječ je o edukativnom programu koji je Hrvatska obrtnička komora pokrenula s namjerom informiranja svojih članova – trgovaca i ugostitelja, o zakonskoj obvezi koja zabranjuje i sankcionira prodaju duhanskih proizvoda djeci.

“Zadaća Hrvatske obrtničke komore je briga o obrtnicima. Ovom akcijom želimo je podići na višu razinu. Cilj nam je edukacija ugostitelja i trgovaca, ali i građana da je pušenje maloljetnih osoba ozbiljan društveni problem i da je savjesno ponašanje trgovaca i ugostitelja od presudne važnosti. Zbog toga smo tiskali i distribuirali brošuru u kojoj upozoravamo na zakonske obaveze naših članova, kaznene odredbe te donosimo iskustva naših članova“, rekao je na konferenciji za novinare Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, naglasivši da je brošura poslana na 4.200 prodajnih mjesta trgovaca i ugostitelja, kao i prigodni plakati i naljepnice koje obrtnici mogu nalijepiti na vidljivo mjesto u svojem lokalu ili trgovini.

Kampanju “Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima“ podržali su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poduzetništva i obrta. Dr. Valerija Stamenić, voditeljica Odjela za projekte i programe Ministarstva zdravlja upozorila je na zdravstvene rizike koje sa sobom donosi pušenje, kao i statističke podatke o pušenju kod maloljetnih osoba.

“U europskom istraživanju provedenom u školama 2011. godine među djecom u dobi do 15 godina, 31 posto dječaka i 27 posto djevojčica izjavilo je da svakodnevno puši. Također, Globalno istraživanje proširenosti navike pušenja u mladih 2011. godine pokazalo je da je u Hrvatskoj prvi puta pokušala pušiti cigarete četvrtina mladih u dobi do deset godina. Ministarstvo zdravlja RH izradilo je Akcijski plan za jačanje nadzora nad duhanom za razdoblje 2012.-2016. godine, kojim se predviđa provođenje daljnjih mjera za jačanje nadzora nad duhanom, uz kontinuiranu podršku Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja“, istaknula je dr. Valerija Stamenić.

“Današnja prigoda nam ukazuje na dimenziju poduzetništva koju je zasigurno potrebno dodatno osvješćivati u našoj zemlji, a to je društveno odgovorno poduzetništvo. Upravo inicijativa ‘Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima’, ukazuje nam na činjenicu da poduzetništvo osim ekonomskog i financijskog aspekta, ima i dodanu vrijednost, a to je doprinos unaprjeđenju društvene svijesti šire zajednice, poslovne etike poduzetnika te ukazuje na moralnu obvezu svakog pojedinca u našem društvu za budućnost novih generacija“, izjavila je Danijela Žagar, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje i razvoj obrta pri Ministarstvu poduzetništva i obrta.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo