Novosti

Cistitis u proljeće može biti jako neugodan! Prepoznajte, pomozite si i prevenirajte

Shutterstock

U vrijeme proljeća, nažalost vrlo često nas zadesi… cistitis. Oni koji su mu skloni, dobro znaju koliko neugodno zna biti. Procjenjuje se da čak više od 60% žena tijekom života ima neki tip infekcije donjih mokraćnih puteva, što ga čini izuzetno čestom bolesti.

Što je zapravo cistitis?

To je upala mokraćnog mjehura, najčešće uzrokovanu bakterijskim patogenom, u čak 80-95% slučajeva Escherichijom coli. Pritom pogađa žene u 50x većem postotku nego muškarce jer žene imaju kraću uretru (mokraćnu cijev), pa bakterije iz crijeva lakše i brže naseljavaju vaginu i mokraćnu cijev te dospijevaju u mjehur izazivajući upalu što dovodi do infekcije.

Cistitis prepoznajemo po nekoliko njemu specifičnih simptoma:

  • povećana i neodgodiva potreba za mokrenjem,
  • bol,
  • osjećaj pečenja tijekom mokrenja i promijenjena boja mokraće,
  • a u rjeđim slučajevima pojavnost krvi u mokraći
  • i povišena tjelesna temperatura.

Nažalost cistiti mogu dobiti i mala djeca, a sklonost ka razvoju bolesti se povećava obzirom na dob, odnosno s početkom seksualne aktivnosti i u trudnoći, te se nastavlja povećavati nakon menopauze s ponavljajućim infekcijama.

O kroničnom cistitisu govorimo kada se najmanje 2 epizode pojave tijekom 6 mjeseci ili 3 i više epizoda tijekom godine. Upravo su kronični cistitisi velika boljka mnogih žena, često bez uspješnog terapijskog učinka. Razloga tomu je nekoliko. Česta uporaba antibiotika dovela je do pojave rezistentnih, tzv „otpornih“ patogena na antibiotike.

Drugi problem čini posebna adaptacija bakterija i njihovo preživljavanje stvaranjem tzv. biofilma, sustava „zaštite“ bakterija od okoliša. Bakterije u biofilmu su zaštićene od utjecaja antibiotika bez obzira na njihovu senzitivnost na njega, što pogotovo dolazi do izražaja kod cistitisa i objašnjava zašto određeni antibiotik nema učinka koji bi trebao imati.

Kao pomoć uslijed infekcija mokraćnih sustava kroz povijest su se koristile mnoge biljke. Neke biljke djeluju protuupalno na način da smanjuju klasične simptome upale, smanjuju grčeve i olakšavaju mokrenje. Jedna od njih je američka brusnica, čije je pozitivno djelovanje u već odavna poznato. Najveći benefit brusnice je upravo u prevenciji ponavljajućih infekcija, pogotovo s E. coli te sigurnost primjene u trudnoći i dojenju te kod djece od 3 godine života.

Prateći tradiciju, znanstvenici iz talijanske tvrtke Specchiasol razvili su liniju proizvoda No Cist koristeći patentiranu kombinaciju ekstrakata ploda američke brusnice, D-manoze i N- acetil cisteina. D-manoza i aktivne tvari iz brusnice sprječavaju prijanjanje bakterija na sluznicu mokraćnog mjehura, dok N-acetil cistein povećava aktivnost protiv onih bakterija koje tvore biofilm.

Skupina aktivnih spojeva u američkoj brusnici odgovornih za pozitivan efekt su oligomerni proantocijanidini (PAC), standardizirani BL-DMAC referentnom metodom. Time se osigurava točna količina od 45mg oligomerni proantocijanidini koja djeluje terapijski. Mehanizam djelovanja PAC je sprečavanje prianjanja E. coli na sluznicu mokraćnog mjehura. U akutnoj fazi infekcije kada su simptomi najizraženiji, NoCist intensive je prvi izbor.

U prevenciji cistitisa i kod sprečavanja ponovne infekcije, preporuča se NoCist prevent. Razlikuje se od formulacije NoCist intensive u odsutnosti D-manoze.

S obzirom da je kod problema cistitisa izuzetno važno pridržavati se pravilne higijene urogenitalnog područja, u liniji se nalazi i tekući sapun za intimnu njegu NoCist intimo pogodan za cijelu obitelj, u smislu svakodnevne njege ali i kod simptoma infekcije. Sadržavajući probiotike, ekstrakt brusnice, prebiotike i cink, potiče ravnotežu crijevne i genitalne flore te stvaranje fiziološkog pH praveći nepovoljan ambijent za patogene koji su uključeni u infekcije.

Proizvode možete potražiti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama. Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našem FB i IG „Um Tijelo Zdravlje“.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo