Novosti

Cjepiva protiv gripe nisu toliko učinkovita!

Vakcine su dobra metoda prevencije, unatoč ograničenoj učinkovitosti, složili su se stručnjaci.

Cjepiva protiv gripe nisu tako učinkovita kao što se ranije smatralo. Ovu su tvrdnju iznijeli američki infektolozi Sveučilišta Minnesota koji su analizirali podatke 31 studije o gripi provedene od 1998. godine i zaključili kako cijepljenje protiv gripe daje tek ograničenu zaštitu kod odraslih osoba.

Procijenili su da je cjepivo protiv gripe učinkovito u 59 posto slučajeva osoba starih između 18 i 65 godina. Nažalost, nije bilo podataka o cijepljenju starijih osoba.

“Učinkovitost cjepiva varirala je od godine do godine i u nekoliko sezona gripe nije uopće bilo dokaza o učinkovitosti cjepiva. Jasno je da moramo razviti nova i bolja cjepiva”, izjavili su istraživači.

Komentatori istraživanja složili su se kako je cijepljenje protiv gripe svejedno preporučljiva metoda prevencije ove zarazne bolesti, unatoč njenoj ograničenosti i umjerenoj učinkovitosti. Naglasili su kako su cjepiva protiv gripe poput vezanja u vozilu, koje je prihvaćeno kao mjera osiguranja iako ne spašava život kod svakog sudara.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo