Crno vino za duži i zdraviji život - Ordinacija.hr

Novosti

Crno vino za duži i zdraviji život

Želite živjeti duže i zdravije? Ovu vam želju može ispuniti konzumacija crnog vina. Tako barem tvrde američki znanstvenici.

Oni su naime otkrili da biljni ekstrakt skriven u koži crvenog grožđa pomaže u zaštiti organizma od starenja. Istraživanje je pokazalo da ekstrakt resveratrol smanjuje upalu koja vodi do bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

k“Naše otkriće upućuje na činjenicu kako konzumiranje resveratrola može smanjiti mogućnost za razvoj dijabetesa tipa 2, starenje, bolesti srca i moždanog udara”, poručuju znanstvenici Sveučilišta Buffalo iz New Yorka.

U istraživanju je sudjelovalo 20 ispitanika. I dok je polovica njih primala prirodne dodatke prehrani koji su sadržavali 40 miligrama resveratola, drugi su volonteri uzimali identične tablete bez aktivnog sastojka.

Rezultati su jasno pokazali: resveratrol potiskuje molekule koje izazivanju upale u organizmu, kao i spojeve u krvnim žilama koje ometaju proizvodnju inzulina. Na taj se način smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo