Novosti

Crveno meso posebno važno za žene

Brojna istraživanja potvrdila su važnost umjerenog unosa crvenog mesa u organizam, a većim unosom povrća i voća u organizam ne možemo zamijeniti nutritivne vrijednosti koje sadrži meso.

Voće i povrće donose nam šarolik vitaminsko-mineralni sastav, no bez obzira koliko unosimo povrća i voća – ne možemo u potpunosti nadoknaditi nutrijente koje dobivamo iz mesa.

Postoji pretpostavka koja govori da žene jedu manje mesa nego muškarci, a brojnim je istraživanjima to je i dokazano. Istraživanje o potrošnji glavnih kategorija namirnica pokazuje kako žene konzumiraju 42 posto manje govedine i svinjetine, 23 posto manje peradi i 21 posto manje ribe nego što ih konzumiraju muškarci. No, žene kompenziraju taj manjak s 10 posto više voća i 14 posto više lisnatog zelenog povrća od muškaraca.

No nutritivno gledano, crveno meso je visokokvalitetan izvor proteina i mikronutrijenata kao što su željezo, cink, magnezij, kalcij, folat, vitamini A i E te svakako treba biti sastavni dio uravnotežene prehrane.

Kao što su istraživanja pokazala, žene unose manje crvenog mesa, ali kod njih je unos tih nutrijenata još i važniji – posebice uzmemo li u obzir gubitak krvi tijekom menstrualnih ciklusa te promjene stanja organizma do kojih dolazi u trudnoći, kao i česte anemije te povećan umor do kojeg dolazi zbog nedovoljnog unosa željeza.

Naglasak je na uravnoteženoj prehrani koja uključuje umjeren i podjednak unos crvenog mesa, voća i povrća u organizam uz brigu o stilu života. Recept je dakle poprilično jednostavan pa krenite već danas i konzumirajte raznolike namirnice kako bi vašem organizmu osigurali zdravlje i dugovječnost.

Pročitajte kako odabrati najbolje meso te kako postići uravnoteženu prehranu!

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo