Novosti

“Čudnovate” gljive gode raspoloženju oboljelih od raka

Kontroverzno američko istraživanje je pokazalo da samo jedna kura liječenja psilocibinom, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost kod pacijenata s uznapredovalim rakom.

Spomenuti psilocibin je aktivni sastojak ”čudnovatih” gljiva – riječ je o ilegalnoj tvari zabranjenoj u Velikoj Britaniji. Spomenuta droga djeluje na um tako da intenzivira boje i vizualne halucinacije.

”Mi radimo s pacijentima koji često ne reagiraju na konvencionalne tretmane. No, dobra je vijest da spomenuti bolesnici dobro reagiraju na tretmane psilocibinom. Ovaj halucinogen smanjuje njihovu tjeskobu. Naša studija pokazuje da upotreba psilocibina može biti sigurna, ako se koristi u kontroliranim uvjetima”, izjavio je profesor Charles Grob s instituta LA BioMed iz Los Angelesa.

U pilot istraživanju je sudjelovalo 12 volontera s uznapredovalim stadijem
raka. Svi su ispitanici patili i od teške anksioznosti. I dok je jedna skupina sudionika dobivala umjerenu dozu psilocibina od 0,2 miligrama po kilogramu tjelesne težine, druga je grupa primala neaktivnu placebo terapiju.

Rezultati su jasno pokazali da su se simptomi teške anksioznosti značajno smanjili kod pacijenata koji su primali psilocibin – aktivni sastojak ”čudnovatih” gljiva.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo