Novosti

Dabar Perajko – besplatna ekološki osvještena slikovnica

Udruga Najsretnija beba Hrvatska je uz potporu Zaklade “Hrvatska za djecu” pokrenula pilot projekt “Slikovnica Dabar Perajko”.

Riječ je ekološki osviještenoj bajci o marljivom dabru, koji se na neugodan način upozna s utjecajem ljudi na okoliš – ostane bez doma i repa. Na putu do novog doma sazna da nije jedini koji ima hendikep, te spozna ponešto o nezdravoj prehrani, prenamjeni i recikliranju otpada. Slikovnicom je cilj potaknuti dječji interes o:

1. Recikliranju: kako nereciklirani otpad utječe na okolinu i kako se predmetima može produžiti uporabna vrijednost (U Hrvatskoj se reciklira samo 17% otpada, u Zagrebu svega 1%).

2. Osobama s invaliditetom: njihovim potrebama i olakšavanju integracije u društvo (Izvješće UNESCO-a – obrazovni fond globalno ima premali proračun za hendikepiranu djecu, a vlade odbijaju dati pomoć za obrazovanje).

3. Problemu konzumacije slatkiša: uz uništavanje zuba, izazivaju hiperaktivnost, dijabetes tipa 2 i pretilost (u Hrvatskoj 35% djevojčica i 38,7% dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu).

U slikovnici je izbjegnuto nametljivo forsiranje ekološke tematike, želeći kod djece spontano potaknuti novi način promišljanja o otpadu. Životinjama s invaliditetom se pomaže domišljatom prenamjenom otpada (dabar otkinuti rep zamijeni perajom iz reciklažnog dvorišta, majmun koristi starački štap umjesto repa), a slatkiši se nalaze u otpadu gdje im je i mjesto.

Slikovnica počiva na dvije tradicionalne tehnike – rukom crtanim ilustracijama i reljefnim panelima od gline. Time se djeci odrasloj u svijetu jeftine kompjuterske ilustracije skreće pozornost na bogatstvo tradicionalnih likovnih tehnika, koje su u izumiranju baš kao i očuvana priroda. Tehnike su bliske njihovoj dobi (crtanje, modeliranje plastelinom), ali nažalost potisnute u odrasloj dobi.

Zahvaljujući Zakladi “Hrvatska za djecu”, koja je prepoznala važnost problema i naša nastojanja da pridonesemo promjeni, udruzi Najsretnija beba Hrvatska su dodijeljena sredstva za pilot projekt “Slikovnica Dabar Perajko”. Slikovnica će biti donirana svih 60 zagrebačkih gradskih vrtića na 220 lokacija, te na tri lokacije od posebne državne skrbi – Slunju, Josipdolu i Rakovici. Projektom će se obuhvatiti oko 27.000 djece predškolske dobi. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo