Novosti

Dan planeta Zemlje: Reciklirajmo zajedno!

Dan planete Zemlje svake se godine obilježava 22. travnja s ciljem jačanja svijesti i poštovanja ljudi za prirodni okoliš našeg planeta. Ove godine obilježavamo 42. Dan planeta Zemlje pod sloganom “Reciklirajmo zajedno”.

Time se želi naglasiti važnost osobnog doprinosa svakog stanovnika Zemlje, ali i organizacija, tvrtki i vlada u dostizanju zajedničkog cilja – održivog života i razvoja. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10 posto otpada, dok je prosjek EU 27 posto. Plan EU je dostići 50 posto recikliranja do 2020. godine. Taj dan je i prilika za procjenu svega što smo učinili i što još trebamo učiniti kako bismo zaštitili i očuvali prirodu i okoliš našeg Planeta.

Otpad i postupanje s otpadom prepoznati su kao jedan od ključnih problema današnjeg društva. Svatko od nas na razne načine može pridonijeti rješavanju problema otpada, očuvanju prirodnih resursa i održivom ekonomskom razvitku lokalne zajednice.

Odgovornim postupanjem s otpadom temeljenim na principima: smanji, ponovno koristi i recikliraj – svatko može značajno smanjiti količinu otpada za odlaganje, čuvajući na taj način okoliš. Program povodom Dana planeta Zemlje 2012. godine osmišljen je na način da upravo educira i informira o navedenim principima i potiče njihovu primjenu u praksi. Cilj nam je kod što većeg broja uključenih postići aktivno djelovanje jer ukoliko zaista želimo očuvati planet Zemlju, znanje samo po sebi nije dovoljno, već je nužna njegova primjena.

Reciklirati možete praktički sve iz kućanstva. U plavi kontejner bacajte papir, karton i tetrapak. Zeleni je za sve vrste stakla, ali ne i za žarulje, porculan, keramiku, automobilsko staklo i sl. U sivi kontejner ide metal, odnosno samo limenke od pića.

Pogrešno je u takve spremnike odlagati konzerve i druge razne metalne predmete jer oni idu ravno na reciklažno dvorište. Žuti kontejner je za plastiku, a crveni za baterije.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Tradicionalno ga obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša, dok se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pridružuje udrugama u obilježavanju tog dana pozivom svim građanima Republike Hrvatske da prihvate okolišu prijateljske načine ponašanja. Ministarstvo od 1999. godine financijski podupire projekte nevladinih udruga vezane uz problematiku zaštite okoliša i do sada je sufinanciralo provedbu njih više od 350.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo