Dan ružičaste vrpce - 3. listopada

Ruzicasta vrpca

Tradicionalnom šetnjom posvećenom ranom otkrivanju raka dojke u Hrvatskoj će po deseti put biti obilježen Dan ružičaste vrpce.

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Tijekom akcije se upozorava i na nužnost dostupnijih mamografskih pregleda, te bolju zdravstvenu zaštitu žena. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.300 žena a umre njih 900. Iako broj oboljelih i umrlih raste s godinama života, dobna se granica nažalost sve više snižava.

Budući daje rano otkriveni rak dojke izlječiv je u 98 posto slučajeva, stručnjaci ističu važnost redovitih mamografskih pregleda za žene. Sam pregled jamči rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje.

Cilj ovogodišnje akcije jest senzibilizirati javnost za potrebu pružanja psihosocijalne pomoći ženama liječenim od raka dojke i članovima njihovih obitelji te na nužnost uključivanja psihoterapeuta u onkološke timove i savjetovališta.

U akciju su se, pod sloganom "Više od riječi", uključile i velike tvrtke koje će sav prihod od prodaje mobitela marke Pink Ribbon preusmjeriti u edukaciju osoba koje će raditi u centrima za pomoć oboljelima od raka dojke. Zahvaljujući sredstvima prikupljenima u prošlogodišnjoj akciji, kupljen je dijagnostički aparat za šibensku bolnicu.


Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!