Danas se obilježava "Euromelanoma Day" - Ordinacija.hr

Novosti

Danas se obilježava “Euromelanoma Day”

Ovogodišnji Euromelanoma Dan u Hrvatskoj organizira se s ciljem podizanja svijesti o raku kože, o važnosti ranog prepoznavanja i otkrivanja sumnjivih promjene na koži.

Ovogodišnja akcija pod sloganom ”Rak kože može se vidjeti” primarno je namijenjena onima koji na svom tijelu uoče sumnjive promjene, ali ih ignoriraju. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna!

O projektu “Euromelanoma Day“

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149 posto za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50 posto. Zadnji zaokruženi podaci iz 2011. godine govore da u RH od melanoma oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100.000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su više puta tijekom života imale opekotine od sunca te osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože.

Ove godine akcija je ciljano namijenjena najrizičnijoj populaciji, a to su muškarci iznad 50 godina, koji imaju svjetliju put te onima koji su profesionalno izloženi UV zračenju. Iz tog razloga ove godine pregledi dermatologa bit će organizirani ciljano za osobe koje rade na specifičnim zanimanjima (građevinske firme, brodogradilišta, komunalne tvrtke…).

Rezultati pregleda pratit će se pomoću upitnika, kojega je razvilo Europsko dermatovenerološko društvo (EADV). Sve informacije o provođenju projekta u Hrvatskoj, u organzaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH, možete naći na internetskoj stranici www.melanoma-day.com/hr.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo