Debeljuce nisu ljenije od mršavih osoba! - Ordinacija.hr

Novosti

Debeljuce nisu ljenije od mršavih osoba!

Rezultati istraživanja Sveučilišta Alberta nedvojbeno su pokazali: kad vitka i mršava osoba leži i gleda televiziju, ljudi pretpostavljaju da se odmara. Međutim, kad primijetimo odmaranje pretile osobe, automatski pretpostavljamo da je lijena i nemotivirana.

“Ove stereotipe o debelim ljudima treba riješiti jednom za svagda. Samo zato što osoba ima višak kilograma, ne znači da ne prakticira neki oblik tjelesne aktivnost. Isto tako, samo zato što je osoba mršava i vitka, ne znači da ju krasi dobra forma i dobro zdravlje”, izjavila je znanstvenica Tanya Berry.

Da smo skloni vjerovati pogrešnoj percepciji potvrdili su i sudionici istraživanja Sveučilišta Alberta. Njihov je zadatak bio povezati fotografije osoba koje se odmaraju i riječ “lijenost”.

A ispitanici su to dakako učinili na potpuno stereotipan način. Kad god su došli u doticaj s fotografijom pretile osobe koja se odmara, povezali su ju s lijenošću.

“Rezultati istraživanja pokazuju da stereotipi mogu utjecati na ponašanje ljudi. Vjerujem kako razbijanje ovakvog načina razmišljanja može pomoći ljudima da uvide pravu istinu”, zaključila je znanstvenica Tanya Berry.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo