Novosti

Debljina – civilizacijska bolest koju moramo prevenirati!

Pilot program prevencije pretilosti djece školske dobi ‘Petica – igrom do zdravlja’ dobio je zeleno svjetlo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za provedbu u novoj školskoj godini.

‘Petica’ je odgovor na poražavajuće statistike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje ukazuju na problem prekomjerne tjelesne mase djece školske dobi.

Radi se o civilizacijskoj bolesti koja se može prevenirati, a Svjetska agencija govori da se mora prevenirati što ranije, u dječjoj dobi. – komentirao je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora.

Provedba nacionalnog projekta pokrenutog pod inicijativom Hrvatskog liječničkog zbora ove godine obuhvaćat će preko 5500 učenika, roditelja, učitelja i stručnjaka.

Roditelji su u početku bili vrlo skeptični i imali stav da sve znaju no ispostavilo se da su te navike u vlastitom životu usvojili u maloj mjeri. Učestalim radom i edukacijom osvijestili smo kod roditelja kako neke stvari treba mijenjati. – svjedoči Danijela Gracin, učiteljica razredne nastave u OŠ Fran Galović u Zagrebu.

‘Petica – igrom do zdravlja’ projekt je razvijen na temelju EPODE metodologije međunarodne mreže zemalja posvećene prevenciji i aktivnostima za suzbijanje pretilosti u djece.

‘Petica – igrom do zdravlja’ ističe se kao jedan od najboljih programa u regiji te vjerujemo da će u kratkom vremenu doseći EPODE standard izvrsnosti, a time i učinkovito prevenirati pretilost u Hrvatskoj. – uvjeren je dr. sc. Jean Michel Borys, direktor EPODE Network International.

Istraživanje voditelja projekta dokazalo je učinkovitost projekta ukazavši na porast od 10% u znanju i implementaciji zdravih navika kod djece. Stručnjaci upozoravaju kako je provedbu projekta potrebno nastaviti kroz slijedećih 10 godina jer tek nakon tog perioda sustavnog obrazovanja i rada na osviještenosti o zdravstvenoj, tjelesnoj i prehrambenoj kulturi mogu se očekivati željena poboljšanja.

Znanje želimo pretvoriti u navike koje bi trebale trajati tijekom cijelog života. – zaključila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa ‘Petica – igrom do zdravlja’

Janja Pilić

Foto: Petica – igrom do zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo