Novosti

Dijabetičari, aerodromski skener može naštetiti vašoj inzulinskoj pumpi

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako aerodromski rentgen za skeniranje putnika i njihove prtljage može oštetiti inzulinske pumpe i uređaje za praćenje glukoze. Riječ je o medicinskim pomagalima koje upotrebljavaju osobe s dijabetesom.

Svi vodeći proizvođači medicinskih pomagala za dijabetičare također upozoravaju kako bila koja vrsta rentgenskog skeniranja može poremetit pravilan rad ovih, za dijabetičare životno važnih uređaja.

DijabetesKako izbjeći spomenute probleme? Stručnjaci savjetuju dijabetičarima da svoja medicinska pomagala drže odvojeno, a ne s ostalom prtljagom. Prije prolaska kroz rentgen treba zamoliti osobu zaduženu za skeniranje da uređajem za provjeru ne prelazi preko inzulinske pumpe ili uređaja za praćenje glukoze. U tu je svrhu korisno ponijeti i liječnikovu izjavu kojom se potvrđuje dijagnoza i zabranjuje rentgenski pregled spomenutih uređaja.

Stručnjaci napominju kako povećani tlak u kabini aviona može također negativno utjecati na medicinska pomagala dijabetičara. Tako inzulinske pumpe mogu ispustiti nešto više inzulina no inače. Iako dodatni inzulin neće predstavljati problem mladima i odraslima, on bi mogao naštetiti maloj djeci koja koriste vrlo male količine inzulina. Stoga dodatna količina može uzrokovati pad razine šećera u krvi.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Diabetes Technology &
Therapeutics
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo