Novosti

Dijetalni gazirani sokovi povisuju rizik srčanog udara

Možda su dijetalne verzije gaziranih pića korisnije za uzak struk, no kada je u pitanju naše zdravlje srca, stručnjaci ne preporučuju njihovi konzumaciju.

Naime, najnovijim istraživanjem je ustanovljeno kako su osobe koje svakodnevno piju dijetalne gazirane sokove izložene povišenom riziku od srčanog ili moždanog udara.

Istraživači Medicinskog fakulteta Miller Sveučilišta Miami pratili su 2600 osoba kroz razdoblje od deset godina i zaključili kako su oni ispitanici koji su svakodnevno pili dijetalno gazirano piće bili 44 posto skloniji srčanom ili moždanom udaru u odnosu na osobe koje nisu pile ove sokove. Dakako, ističu kako njihovi rezultati ne dokazuju da su niskokalorična pića odgovorna za ove negativne zdravstvene posljedice nego je ustanovljena povezanost.

“Vidjeli smo kako postoji veza. Ove su osobe sklonije nezdravim navikama: u većoj su mjeri bili teži, a imali druge faktore rizika za bolesti srca, poput visokog tlaka, dijabetesa i nezdrave razine kolesterola”, objasnila je Hannah Gardner, voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of General Internal Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo