Novosti

Dobrobit likovne terapije za osobe sa intelektualnim poteškoćama

O likovnosti i likovnoj terapiji sve se više piše i govori. Likovnost i likovno stvaralaštvo može uistinu unaprediti kvalitetu života osoba sa intelektualnim poteškoćama.

Odgovore na neka od pitanja potražili smo u Centru za rehabilitaciju Orlovac u Zagrebu. 

LIKOVNA TERAPIJA

Prema riječima Blanka Stančić Puhak , mag.umj., CEAT praktikant-a., likovna terapija može se provoditi individualno ili grupno. U osoba sa intelektualnim poteškoćama izvode se metodičko osmišljene terapijske vježbe u skladu sa razvojnim stupnjem korisnika i njegovim mogućnostima. Znanstveno je dokazano da likovna terapija ciljano djeluje na opće stanje korisnika, potiče lakše razumijevanje unutarnjeg emotivnog stanja, razumijevanje emocija. Kao takva likovna terapija daje znakoviti doprinos na području apstraktnog mišljenja, oslobađa od stresa i pojačava interakciju i osjeća pripadnosti grupi –zajednici.

LIKOVNA KOLONIJA U SRCU ZAGREBA

Već 38. godina za redom u mjesecu svibnju u Centru za rehabilitaciju Zagreb održava se manifestacija pod nazivom „SVIBANJSKI SUSRETI„

Ove godine manifestacija će se po prvi puta organizirati u sjedištu Centra Orlovac, od 25-26.svibnja . Iako u drugom prostoru, dugogodišnja tradicija se nastavlja. Zajednicu dobra ne čini mjesto, već ljudi, njihovi međusobni odnosi, uzajamna podrška, zajedničke aktivnosti istaknula je u razgovoru ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb, Ružica Stipčić, dipl. def.

DANI OTVORENIH VRATA CENTRA ZA REHABILITACIJU ORLOVAC

Svibanjski susreti i aktivno sudjelovanje osoba s intelektualnim poteškoćama kroz druženje i stvaralaštvo uz korištenje likovnih medija (keramika,slikarstvo,kiparstvo) pridonijeti boljoj socijalnoj osviještenosti te na taj način olakšava razvojni put osobama sa intelektualnim teškoćama, istaknula je voditeljice sjedišta Orlovac Dijane Čurila,prof.def. Manifestacije ovakvog tipa zasigurno mogu doprinijeti boljem povezivanju svih članova lokalne zajednice i šire. Učenje novih vještina kroz zabavu i druženje uz uporabu nekog od likovnih medija može biti ljekovito.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo