Dodijeljene donacije prikupljene akcijom Terry Fox Run - Ordinacija.hr

Novosti

Dodijeljene donacije prikupljene akcijom Terry Fox Run

Cilj je ove akcije prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj, kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti.

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i hotel The Regent Esplanade –dodijelili su donacije prikupljene u okviru 11. izdanja akcije u Hrvatskoj Zavodu Zavodu za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković te Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Cilj je ove akcije prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj, kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Polovica prikupljenog iznosa od 200.000 kuna koju je primio Institut Ruđer Bošković namijenjena je za potrebe istraživanja povećane postojeće terapije raka citostaticima, dok će preostala sredstva dodijeljena Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb poslužiti za kupnju opreme koja će pomoći liječenju raka kod djece.

“Rak je treći uzrok smrti oboljelih u razvijenom svijetu, stoga se ulažu veliki napori kako bi se poboljšala uspješnost liječenja oboljelih od raka. Jedan dio donacije namijenjen je istraživanju povećane postojeće terapije raka citostaticima, dok ćemo drugi koristiti i za nabavu potrebnih kemikalija i opreme”, izjavila je dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković.

Akademik prof. dr. Željko Reiner, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je: “Uistinu smo zahvalni na donaciji koju smo ciljano namijenili kupnji pretvarača u već postojećem ultrazvučnom aparatu. Pretvarač je neophodan i dobrodošao za održavanje kvalitete pregleda ultrazvukom hematološko-onkoloških i kardioloških bolesnika”.

Humanitarna trka Terry Fox Run održana je 19. rujna prošle godine na zagrebačkom jezeru Jarun. U njoj je sudjelovalo nekoliko tisuća građana, a mnogi su unatoč trenutnoj financijskoj situaciji “maraton nade” podržali kupnjom majica te pozivom na Metronetov broj. Ovo izdanje trke u Zagrebu, kao jedno od najuspješnijih, posjetila je i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. S obzirom da inače vrlo rijetko obilazi trke izvan Kanade, njen je posjet dodatno priznanje velikom doprinosu lokalnih organizatora u borbi protiv ove opake bolesti.

Edwin Loughlin, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, najavio je novo izdanje trke za 18. rujna ove godine te zahvalio svima koji su svojom plemenitošću i donacijama pridonijeli uspjehu lanjske humanitarne akcije. Ujedno je pozvao građane da se i ove godine uključe u što većem broju.

“Veseli me što postoji interes građana, ali i tvrtki za Terry Fox Run, što je rezultiralo s prikupljenih gotovo 4,5 milijuna kuna u posljednjih jedanaest godina održavanja ‘maratona nade’ u Hrvatskoj”, rekao je doc. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Također je istaknuo i da prošlogodišnja trka ima poseban značaj jer se njome obilježila 30. godišnjica otkako je Terry krenuo u trku po Kanadi.

Više informacija dostupno na Facebook stranici akcije Terry Fox Run

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči
u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi
sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je
nazvao “Maraton nade”. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno,
no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život
u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti
tradiciju te je pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka koja
se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih
veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo