Novosti

Dođite na Noć pod zvijezdama

Institut Ruđer Bošković poziva vas na tradicionalno znanstveno-popularno događanje Noć pod zvijezdama, koje će se održati 5. listopada na Institutu Ruđer Bošković (Bijenička cesta 54) u Zagrebu.

Događanje će započeti u 17:00 sati predavanjem profesora astronomije i astrofizike, Krešimira Pavlovskog, PMF, Zagreb “Supernove i konačna sudbina svemira“, koji će dati odgovore na pitanja: Zašto zvijezde eksplodiraju i bljesnu sjajem koji je jednak sjaju dvadesetak milijardi Sunaca? Kako nastaju elementi u zvijezdama i supernovama? Uloga supernova u kozmološkoj ljestvici udaljenosti. Hoće li u kozmičkoj budućnosti nestati zvijezde i galaksije?

U 18:00 sati na rasporedu je predavanje “Mala tijela Sunčeva sustava“, koje će održati jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan koji će govoriti o prostoru izvan naše planete i matične zvijezde – Sunca, koji je ispunjen mnoštvom malih tijela dimenzija od mikrona do tisuće kilometara promjera. Nekad su se ta tijela dijelila na asteroide, komete i meteoroide, a danas su te granice nestale i sve ih se skupa naziva “mala tijela Sunčeva sustava”.

Od 20:00 sati pa sve do ponoći počinje za mnoge možda najuzbudljiviji dio – promatranje neba teleskopima.

Noć pod zvijezdama na Ruđeru zajednički organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj.

Izvor:
Institut Ruđer Bošković

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo