Novosti

Dojenje štiti od astme!

Bebe se tijekom prva 4 mjeseca života ili duže hrane isključivo majčinim mlijekom, imaju 37 posto niži rizik od astme, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Majčino mlijeko je optimalna hrana za dojenčad u prvim mjesecima života. Unatoč toj činjenici, u znanstvenim se krugovima već dugo raspravlja o tome može li dojenje sniziti rizik od astme ili ne”, izjavio je znanstvenik dr. Inger Kull s Instituta Karolinska iz Stockholma.

Hraneći dijete vlastitim mlijekom, majka prenosi bebi “dobre” bakterije, antitijela i proteine koji mogu pomoći u suprotstavljenju infekcijama. Međutim, dokazi o tome na koji način dojenje može utjecati na kasniji razvoj astme i dalje nisu razjašnjeni, budući da neka istraživanja sugeriraju zaštitne i neutralne, a druge čak i štetne učinke majčinog mlijeka.

Kako bi otkrili štiti li majčina tekućina od astme, znanstvenici su kroz period od osam godina pratili gotovo 4.000 malih Šveđana. Rezultati su pokazali da se kod oko 12 posto mališana dojenih tijekom prva četiri mjeseca života, astma pojavila tek s navršenih osam godina, za razliku od 18 posto djece koja su majčino mlijeko pila kraće razdoblje.

Zaključak glasi: bebe koje piju majčino mlijeko 4 mjeseca ili duže, imaju 37 posto niži rizik od astme!

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo