Novosti

Donacija defibrilatora stiže u područja pogođena potresom

Fondacija Philips Nizozemska donirala je Zakladi „Hrvatska kuća srca“ automatske vanjske defibrilatore za potresom pogođena područja

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ svečano je uručila 18 automatskih vanjskih defibrilatora u ime Fondacije Philips ustanovama i civilnim društvima na područjima koja su bila pogođena razornim potresom 2020 godine. Riječ je o uređajima koji se koriste prilikom postupka oživljavanja kod iznenadnog srčanog zastoja. Automatski vanjski defibrilator je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem. Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen.

„Ovim putem želio bih zahvaliti Fondaciji Philips na donaciji i činjenici da je izabrala Zakladu „Hrvatska kuća srca“ kao nosioca ovog projekta. U sklopu kampanje „Oživi me“ Zaklada u suradnji s udrugom StEPP već dugi niz godina provodi edukaciju građana o postupku oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, vrlo je važno da su automatski vanjski defibrilatori dostupni na što više mjesta te da je što više građana, educirano za postupak oživljavanja uz korištenje AVD-a“, naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Donaciju automatskih vanjskih defibrilatora primili su Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije za lokacije Glina, Topusko, Petrinja, Vrginmost i Sisak te DVD Stružec iz Sisačko-moslavačke županije, zatim DVD Črnomerec, DVD Trnje, DVD Resnik, DVD Šestine, DVD Brezovica, DVD Sesvetski Kraljevec, DVD Zapad Zagreb, Javna vatrogasna postrojba Zaprešić i Hrvatska gorska služba spašavanja, stanice Zagreb i Samobor.

„Zaklada Hrvatska kuća srca posvećena je osvještavanju građana o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti. Također, dugi niz godina organizira besplatne radionice kardio-pulmonalnog oživljavanja za sve zainteresirane građane što će nastaviti i u budućnosti. Upravo su AVD uređaji iznimno važni za uspješnost provođenja postupka oživljavanja, no osoba koja rukuje s uređajem mora proći stručnu edukaciju. Zato smo u projekt uključili i Hrvatsko društvo za hitnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora koje će zajedno sa Zakladom provoditi edukaciju pripadnika službi kojima su defibrilatori donirani.“, izjavila Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

Zaklada Hrvatska kuća srca poziva građane da se odazovu na buduće besplatne radionice o kardio-pulmonalnom oživljavaju i usvoje znanja zahvaljujući kojima mogu spasiti život. Informacije o rasporedu edukativnih radionica mogu se pronaći na www.zaklada-hks.hr ili www. ozivi.me.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo