Dostupna je najsuvremenija metoda određivanja stupnja oštećenja jetre - Ordinacija.hr

Novosti

Dostupna je najsuvremenija metoda određivanja stupnja oštećenja jetre

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Odjel za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” od danas je opremljen najsuvremenijim Fibroscan Compact 530 (M Probe, XL Probe, CAP) uređajem za određivanje stupnja oštećenja jetre.

FibroScan predstavlja najsuvremeniju metodu određivanja stadija oštećenja jetre te omogućuje jednostavno i vrlo pouzdano dijagnosticiranje ciroze kod pacijenata zaraženih virusnim hepatitisom.

Pregled je sličan ultrazvučnom testiranju, a predstavlja ne-invazivnu i bezbolnu alternativu biopsiji jetre. To je uređaj najnovije generacije kojim se može mjeriti i elastičnost jetre, ali i steatoza (tzv. “masna jetra”), odnosno razina nakupljene masnoće unutar jetre, što ponekad može uzrokovati upalu.

Svečanoj primopredaji uređaja Fibroscan Compact 530 (M Probe, XL Probe, CAP) u prostorima Klinike za infektivne bolesti prisustvovali su prof. dr. sc. Adriana Vince, pročelnica Zavoda za infekcije probavnog trakta i voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa, Ljubiša Mitof Višurski, dr. med., generalni direktor tvrtke AbbVie d.o.o. za Adria regiju i mr. sc. Tatjana Reić, dr. vet. med., predsjednica Europske udruge pacijenata s bolestima jetre. 

Nabavku uređaja omogućila je tvrtka AbbVie d.o.o., uz podršku i odobrenje Ministarstva zdravlja.

Značaj uređaja za rad klinike prokomentirala je prof. dr. sc. Adriana Vince, pročelnica Zavoda za infekcije probavnog trakta i voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa:

U Klinici za infektivne bolesti liječi se najveći broj oboljelih od akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa B i C. Nekoliko stotina bolesnika s kroničnim hepatitisima B i C liječi se trenutno u Klinici. U Klinici se rade sve najsuvremenije dijagnostičke metode određivanja molekularnog genoma virusa HCV RNK, HBV DNK, genotipova virusa te određivanja genskih inačica virusa hepatitisa C. Osim laboratorijskih pretraga, vrlo je važno odrediti stadij jetrenog oštećenja, što se unatrag nekoliko godina radilo invazivno metodom biopsije jetre. Ta je metoda sada zamijenjena jednom neinvazivnom, elegatnom metodom, kojom se, mjerenjem brzine mehaničkih i UZV valova, koji prolaze kroz jetru, pomoću FibroScana, određuje čvrstoća jetre. Razina čvrstoće jetre korelira sa stadijem oštećenja jetre kod kronične virusne bolesti i liječnik može pouzdano znati ima li bolesnik već poodmakli stadij jetrene fibroze ili cirozu. U slučaju težeg oštećenja jetre, potrebno je primijeniti liječenje suvremenim, direktno djelujućim antivirusnim lijekovima, koji su nam danas na raspolaganju. Također, ovim se uređajem može pratiti smanjivanje jetrene fibroze, nakon što je antivirusno liječenje uspješno primijenjeno, a virus eliminiran te također nakon transplantacije jetre. Uređaj možemo upotrijebiti i za određivanje oštećenja jetra kod težih lezija jetre tijekom sepse ili toksičnih oštećenja. Suvremenom opremom Klinici su također povećane mogućnosti bavljenja znanstveno-istraživačkim projektima.

Nabavkom ovog najsuvremenijeg dijagnostičkog alata, nastavljeno je osvještavanje javnosti o važnosti redovitog pregleda jetre i testiranja na hepatitis.

Budući da se kontinuirano trudimo poboljšati standarde liječenja i kvalitetu života osoba oboljelih od hepatitisa, iznimno nam je drago da ovim uređajem možemo poduprijeti rad Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa. Nadamo se kako će FibroScan pacijentima omogućiti bezbolan i pouzdan pregled, a zaposlenicama i zaposlenicima Kliničkog centra “Dr. Fran Mihaljević” olakšati rad.” rekao je Ljubiša Mitof Višurski, dr.med., generalni direktor za Adria regiju iz tvrtke AbbVie d.o.o.

Mr.sc. Tatjana Reić, dr.vet.med., predsjednica Europske udruge pacijenata s bolestima jetre, prisustvovala je konferenciji kao posebna gošća te je tom prigodom izjavila:

Iskorjenjivanje hepatitisa C jedan je od prioritetnih javnozdravstvenih izazova u Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj razini. Fibroscan, neophodan u procjeni razina oštećenja jetre kod pacijenata oboljelih od kroničnog hepatitisa C, omogućit će bolju dijagnostiku, praćenje i liječenje ove teške bolesti. Hrvatska bi već ove godine trebala dobiti nacrt nacionalne strategije i akcijskog plana za borbu protiv virusnih hepatitisa, pri čemu bi FibroScan bolesnicima trebao pružiti pouzdanu informaciju o zdravstvenom stanju njihove jetre i time im olakšati daljnje liječenje.

Ulaganje u opremu, osim dijagnostike i praćenja akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa, pruža i veću mogućnost bavljenja znanstveno-istraživačkim projektima. Trenutno, klinika radi na dva projekta, u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost i Znanstvenim centrom izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo