Novosti

Doznajte svoj rizik od dijabetesa 14. studenoga na Cvjetnom trgu!

Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica dijabetesa. U svijetu gotovo 400 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a do 2035. godine očekuje se 592 milijuna oboljelih.

U Hrvatskoj je više od 250 tisuća registriranih osoba sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da ukupan broj oboljelih premašuje 400 tisuća.

Svaki drugi dijabetičar ne zna da je bolestan!

Više od 90% oboljelih ima dijabetes tipa 2 koji se najčešće razvija postupno, pa godinama može “nagrizati” organizam bez prepoznatljivih simptoma kao što su žeđ, učestalo mokrenje i gubitak na tjelesnoj težini.

Nerijetko osobe s neotkrivenom šećernom bolešću saznaju za svoje oboljenje tek kad se pojavi neka komplikacija. Najčešće komplikacije koje dijabetes uzrokuje su srčani ili moždani udar, gangrena stopala, oštećen vid ili prestanak rada bubrega.

Povećan rizik od dijabetesa tipa 2 imaju svi kojima neki član obitelji boluje od dijabetesa, no glavni su “okidači” za dijabetes tipa 2 debljina, nepravilna prehrana i sjedilački način života!

Spriječite komplikacije

Ako se šećerna bolest na vrijeme prepozna i počne liječiti, mogu se spriječiti ili odgoditi komplikacije. Čak i ako nema simptoma, dijabetes se može otkriti mjerenjem šećera u krvi. Najvažnije je shvatiti da vam promjena životnih navika može najviše pomoći. Često su već smanjenje tjelesne težine, pravilna prehrana i redovita tjelovježba dovoljni za dobru regulaciju šećera, a po potrebi se uzimaju i lijekovi.

Ako se zanemari i ne liječi, dijabetes može uzrokovati invalidnost i preranu smrt.

Doznajte svoj rizik od šećerne bolesti na događanju koje Ordinacija.hr organizira u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom na Cvjetnom trgu od 9 do 16 sati, na Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenoga, pod pokroviteljstvom zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo. 

Besplatno mjerenje šećera i savjeti stručnjaka

U akciji čiji je glavni sponzor Novo Nordisk, a partneri MEDiLAB, JAMI, Cacao group i Delicia, građani će moći besplatno izmjeriti šećer i krvni tlak te razgovarati s endokrinologinjom dr. sc. Majom Berković Cigrovski, kliničkom nutricionistkinjom doc. dr. sc. Darijom Vranešić Bender i psihologinjom mag. psych. Ivonom Poljak.  

U akciji sudjeluju i Nenad Šimunko, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje u triatlonskoj disciplini trostruki Ironman i član tima Novo Nordisk, te poznati glumac Željko Königsknecht čija kći Hanna boluje od dijabetesa.

U suradnji s javnozdravstvenim programom “Petica – igrom do zdravlja” održat će se radionice i vježbe za djecu na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece, uz maskote Njumi i Njami.

Akciju portala Ordinacija.hr podržava Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.  

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo