Novosti

Dr. Željko Reiner posao član Upravnog odbora Svjetske udruge za aterosklerozu!

Akademik Željko Reiner, ravnatelj KBC Zagreb i predsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske izabran je na Svjetskom kongresu o aterosklerozi u Sidneyu za jednog od svega šest članova Upravnog odbora Svjetske udruge za aterosklerozu (International Atherosclerosis Society – IAS).

Naime, ta je udruga krovno tijelo svih nacionalnih društava za aterosklerozu na svijetu koji jednom u tri godine na svjetskom kongresu biraju svoje vodstvo. Upravni odbor ima 6 članova koji svaki predstavljaju jedan dio svijeta, a akademik Reiner je glasovanjem najistaknutijih svih svjetskih stručnjaka iz područja ateroskleroze izabran da u njemu bude predstavnik Europe.

Budući da je ateroskleroza podloga većine bolesti srca i krvnih žila, poglavito onih najopasnijih kao što su infarkt srca, koronarna bolest i ishemijski moždani udar, koje su ujedno i najvažniji uzrok smrtnosti (od njih primjerice umire svaki drugi stanovnik Europe), jasno je veliko javno-zdravstveno značenje tih bolesti pa time i krovne svjetske udruge IAS koja se time bavi. Ovaj je izbor, stoga, još jedno veliko priznanje našem međunarodno istaknutom znanstveniku i stručnjaku.

Vjerojatno je jedan od poticaja za izbor bilo i to što je najugledniji svjetski kardiološki znanstveni časopis – Circulation – nedavno objavio intervju s akademikom Reinerom ubrajajući ga medu najuglednije europske znanstvenike i stručnjake iz tog područja. Taj je časopis već prije dvije godine također objavio s njime razgovor na dvije stranice popraćen fotografijama te podacima o njegovu životu, karijeri i dostignućima kao i međunarodnom ugledu, u kojem se već u naslovu akademik Reiner naziva pionirom preventivne kardiologije i kojim ga se uvrštava medu najistaknutije europske kardiologe.

Izbor akademika Reinera u najuže vodstvo svjetske udruge za istraživanje ateroskleroze i borbu protiv te opake bolesti pokazuje koliko je u svijetu cijenjen ne samo on osobno već i hrvatska znanost i medicina općenito – stoji u priopećnju Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Ordinacija.hr
Foto: www.ulicaslavnih.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo