Novosti

Društvenom akcijom protiv ovisnosti

Foto: Shutterstock

Medicina nije dovoljna da ovisnike vrati životu bez poroka. Obitelj, prijatelji i društvena okolina jednako su važni kao lijekovi i psihoterapija na dugom putu k oporavku.

Ključ liječenja ovisnosti temelji se na oporavku multidisciplinarnim pristupom jednake uključenosti i suradnje zdravstvenog i paramedicinskog osoblja s društvenom zajednicom. Takozvani ‘recovery’ pristup, koji naglašava važnost uloge društvene zajednice u procesu liječenja od ovisnosti i tako ide korak dalje od medicinske njege omogućene putem zdravstvenog sustava, podržali su znanstvenici, liječnici, Vladini stručnjaci te bivši ovisnici koji su se jučer okupili na konsenzus konferenciji Oporavak kao cilj u liječenju ovisnika u Zagrebu.

Mi idemo upravo prema tom dijelu liječenja usmjerenog oporavku…čiji ukazatelj uspješnosti je pad broja ovisnika Hrvatskoj u prethodnoj godini. – naglašava Mirjana Orban, dr. med. spec. psih., voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Konferencija je organizirana uoči mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava u periodu od 15. studenog do 15. prosinca, s ciljem podizanja svijesti opće javnosti o važnosti i dostupnosti liječenja ovisnosti. Doktorica Orban naglasila je kako se kod ovisnosti radi o kroničnoj recidivirajućoj bolesti mozga, a ne stilu života ili vlastitom izboru, ali to nije bio jedini aspekt ovisnosti kojeg je trebalo razjasniti.

Učinkovit sustav vodi do destigmatizacije. To nije samo destigmatizacija pacijenta već i liječnika koji se problemom bave te njihove uspješnosti. – naglasio je prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dopredsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ-a, pročelnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC SM i voditelj Referalnog centra Ministarstva zdravlja

Trenutno je na snazi 3. nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga koja, sukladno preporukama zdravstvene zajednice, naglasak stavlja na multidisciplinarnost pristupa.

Janja Pilić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo