Novosti

Đumbir – djeluje na organizam bolje od većine lijekova protiv mučnine

Foto: Shutterstock

Đumbire korijen porijeklom iz Indije. U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina. Danas se uzgaja ne samo u Japanu i Indiji, već i u Americi. Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola – uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa.

Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala.

Upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena – Odlično je to što sirovi i termički obrađeni đumbir imaju potpuno ista svojstva.

Možda niste znali da se u mnogim zemljama tradicionalno koristi za tretmane kose. Najviše ga koriste za držanje prhuti pod kontrolom.

Ako patite od bolesti putovanja, a i najmanja kilometraža kod vas izaziva osjećaj mučnine, rješenje je opet – đumbir. Istraživanje sveučilišta Brigham Young utvrdilo je kako on djeluje na organizam bolje od većine lijekova protiv mučnine.

Kako bi znali iskoristiti svu moć začina, Večernji list i Ordinacija hr. za vas su pripremili knjigu “Začini: Riznica okusa, zdravlja i ljepote”, svojevrsni vodič koji pokazuje njihovu drugu stranu.

Upoznajte začine, ne samo kao dodatke jelu, već i kao ljekovite biljke te proizvode u službi ljepote. U knjizi vas čeka niz praktičnih savjeta te recepata za upotrebu začina kod kuće.

Knjigu možete nabaviti na svim kioscima po cijeni od 29,90 kuna.

Ova jedinstvena knjižica pravi je ljetni partner na plaži, u kuhinji, saveznik ljepote i zdravlja.

Dosad malo poznate prednosti omiljenih, ali i manje poznatih začina predstavljene su na krajnje praktičan način; uz tips&triks te recepte otkrit će čitateljima da su začini puno više od dodataka jelu. Kako se začini mogu koristiti u službi zdravlja, ljepote, u svakodnevnom životu, i dakako neizbježno, i na tanjuru.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo