Edukacija o zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih - Ordinacija.hr

Novosti

Edukacija o zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih

Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi projekt “Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih”, javlja Radio Sljeme.

U okviru navedenog projekta bit će organizirane četiri jednodnevne edukacije za djelatnike škola kako bi ih se motiviralo na aktivniju ulogu u zaštiti i unaprjeđenju reproduktivnog zdravlja učenika.

kCiljevi projekta su podizanje svijesti djelatnika škola o važnosti zaštite reproduktivnog zdravlja učenika uključujući cijepljenje učenica HPV cjepivom, unaprjeđivanje partnerskog odnosa djelatnika škole, roditelja, učenika i školskih liječnika, te i razvijanje zajedničkog postupnika na relaciji škola-školska ambulanta-obitelj.

Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih je bitan čimbenik ne samo njihovog osobnog zdravlja već i napretka čitavog društva. Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice. Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.

U Hrvatskoj godišnje oko 370 žena oboli od raka vrata maternice, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije. Danas niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog raka vrata maternice. Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno-prenosivih infekcija specifične mjere prevencije obuhvaćaju edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa B.

kU Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B. Cijepljenje protiv HPV infekcije uključeno je kao preporučeno cijepljenje u “B programu” cijepljenja Republike Hrvatske koji donosi Ministar zdravlja. U Gradu Zagrebu provodi se cijepljenje djevojčica od 12-13 godina, a troškove snosi Grad Zagreb. Prije cijepljenja obavezno se organizira edukacija roditelja potencijalnih cijepljenika sa svim potrebnim informacijama o bolesti protiv koje se cijepi kao i o cjepivu samom. Nažalost odaziv u Zagrebu je oko 10%.

Preporuke proizašle iz istraživanja naglašavaju važnost što atraktivnijeg pristupa edukaciji o HPV-u uporabom suvremene tehnologije te organizacija cijepljenja kroz školski sustav. Najdjelotvornije mjere u sprječavanju HPV infekcije su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje i redoviti preventivni/ginekološki/dermatovenerološki pregledi.

 

 Izvor: Radio Sljeme

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo