Novosti

Epidemija bolesti venskog sustava

Shutterstock

Od kroničnih bolesti venskog sustava, bilo da se radi o proširenim venama na nogama ili na završetku analnog čvora tzv. hemoroidima, obolijeva sve više populacije.

Zanemarivanje bolesti i nepravovremeno liječenje može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i po život opasnu progresiju bolesti.

Za sat vremena bez proširenih vena 

Bolest proširenih vena kao izrazito česta bolest najčešće je uzrokovana nasljeđem temeljenim na slabosti odnosno bolesti vezivnog tkiva koja pogađa stjenke vena kao i njihove zaliske. Današnji moderni stil života nameće dugotrajna stajanja, sjedenja, ekstremne sportske aktivnosti, ukratko pasivna i aktivna stanja koje svako ponaosob i na svoj način remeti funkciju vena.

Na venama se tako i bez faktora nasljeđa razvija niz bolesnih stanja s krajnjim rezultatom pojave variksa, proširenih vena s različito izraženim simptomima od osjećaja peckanja uzduž vene, napetosti i težine u nogama, oticanja gležnjeva i potkoljenica do bolnosti i krajnjeg izražaja kronične venske insuficijencije s promjenom boje kože u tamno ljubičastu i s tendencijom stvaranja rana – venskih ulkusa.

Zbog progresivne tendencije razvoja bolesti proširenih vena neophodno je pravovremeno prevenirati razvoj krajnjih stadija bolesti. Pregled venskog sustava uz pomoć color doplera brz je, bezbolan i točno dijagnosticira problematiku i stupanj oboljenja.

Postoji nekolicina minimalno invazivnih metoda liječenja proširenih vena koje primjenjuje suvremena medicina, a UGFS metoda liječenja proširenih vena pjenom proglašena je od strane svjetskih stručnjaka flebologa najboljom metodom i to se zasigurno može opravdati i nizom prednosti koje posjeduje u odnosu na ostale metode liječenja proširenih vena.

Prednost UGFS metode, uz odsustvo mogućnosti komplikacija koje su uobičajene za klasične zahvate, je brzo i bezbolno liječenje uz izostanak rezova, ožiljaka ili oštećenja na koži, a pacijent se neposredno nakon zahvata koji traje maksimalno sat vremena, vraća svakodnevnim životnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i dugotrajnih bolovanja. Ova se metoda za razliku od ostalih primjenjuje i u ljetnim mjesecima.

Najpoznatija bolnica za liječenje proširenih vena i hemoroidalnih bolesti je Arithera i nalazi se u Zagrebu, na adresi Bukovačka cesta 1. Više pročitajte ovdje.

Hemoroidi – neugodni, a lako izlječivi

Genetska predispozicija, prehrambene navike i način života doprinijeli su tome da, prema procjenama, 50% ljudi srednje i starije životne dobi imaju povremeno ili učestalo tegobe uzrokovane hemoroidalnom bolešću. Tegobe uzrokovane povećanim hemoroidima su nešto o čemu se nerado razgovara. Posljedica toga je da se bolesnici često javljaju u već poodmakloj fazi bolesti ili s pojavom komplikacija, što otežava i produžuje liječenje.

Ako primijetite simptome hemoridalne bolesti kao što su svrbež, perianalni dermatitis, osjećaj pečenja u anusu, tromboza (ugrušak) u hemoroidalnom čvoru, bol, naročito prilikom defekacije (stolice), upalne promjene hemoroidalnih čvorova, krvarenje ili prolaps hemoroida kroz anus, neophodno je da se odmah javite specijaliziranom liječniku kako se bolest ne bi razvila do krajnjih faza bolnih, krvarećih hemoroida.

Uobičajeno je u početku bolesti liječenje započeti konzervativnom terapijom, no treba naglasiti da takva terapija ublažava simptome, ali ne liječi povećane hemoroidalne čvorove. Stoga, unatoč konzervativnim mjerama, bolest obično napreduje, a smetnje se ponovno javljaju, nerijetko još jačeg intenziteta.

Kirurška terapija (operacija) je još uvijek je jedna od najčešćih metoda izbora kojom se trajno rješava hemoroidalna bolest. Međutim, postoje i novije, vrlo uspješne, minimalno invazivne metode kojima se doplersko vođeno podvezuju hemoroidalne arterije. Zahvat je poznat pod imenom DG-HAL+RAR metoda.

To je najmanje invazivna i za bolesnike najmanje neugodna metoda. Osmišljena je tako da rješava uzrok nastanka čvora. Kako nema rezanja i oštećenja tkiva, funkcija hemoroidalnog čvora ostaje gotovo u potpunosti očuvana. Zahvat traje između 30 i 40 minuta. Nakon kraćeg post-operacijskog promatranja, koje traje maksimalno do 4 sata, pacijenti se otpuštaju na kućnu njegu.

Većina operiranih može se vratiti svakodnevnim aktivnostima već za 1 – 2 dana, a potpuna sanacija nastaje nakon 6 – 8 tjedana. Zahvat se provodi u zagrebačkoj Specijalnoj bolnici Arithera, a više doznajte ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo