Euromelanoma day: Besplatni pregledi kože za sve! - Ordinacija.hr

Novosti

Euromelanoma day: Besplatni pregledi kože za sve!

Pod sloganom “Bezbrižni na suncu” – Hrvatska će se 23. travnja pridružiti obilježavanju Europskog dana borbe protiv melanoma. Riječ je o javno-preventivnom zdravstvenom projektu ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože.

k                prof. dr. sc. Mirna Šitum

“Porazna statistika kaže kako se u našoj zemlji godišnje dijagnosticira oko 500 novooboljelih. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, učestalost malignog melanoma se od 1968. do 1995.godine povećala za 309, a smrtnost za 310 posto, naglasila je prof.
dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica
Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, kada će građanima biti omogućeni besplatni dermatološki pregledi kože. Oni će se odvijati u petak, 23. travnja, od 8 do 16 sati. Prijaviti se možete već danas, putem besplatnog broja telefona: 0800 200 007, radnim danom od 9 do 17 sati. Ove se godine u akciju preventivnih pregleda uključilo 47 dermatoveneroloških klinika i ordinacija iz cijele Hrvatske, 82 dermatologa te 6 partnerskih tvrtki Hrvatskog dermatovenerolškog društva.

Akcija se održava u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom MZSS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma day organizacije.

Projekt je medicinski, humanitarni i savjetodavni, a tri su mu glavna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje. Temeljni cilj projekta je rano otkrivanje melanoma što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja.

kCilj projekta je osvješćivanje šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV-zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite od UV zraka te o važnosti samopregleda madeža.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože. Od najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma godišnje oboli čak 160.000 osoba, a umire 41.000 pacijenata. U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novih slučajeva raste između 3 i 7 posto godišnje. U Europi od melanoma godišnje oboli oko 54.000 ljudi.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo