Europska budućnost hrvatskih medicinskih sestara - Ordinacija.hr

Novosti

Europska budućnost hrvatskih medicinskih sestara

Stručni skup Sestrinstvo – poziv, motivacija, kreativnost održat će se 30. ožujka u Centru Nada u Vojniću. Organizatori su Centar za rehabilitaciju Nada, podružnica Vojnić i Paul Hartmann d.o.o.

Koja je uloga medicinske sestre u cjelokupnom procesu zdravstvene zaštite? Zašto je važna kontinuirana edukacija medicinskog osoblja? Koji izazovi leže pred hrvatskim medicinskim sestrama na pragu ulaska u Europsku uniju? Kako se proces zdravstvene njege prilagođava novim standardima u radu medicinske sestre? Kako pristupiti duševnom bolesniku? Zašto je sestrinstvo poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću – dimenziju humanosti i predanosti svome radu? Sve su to samo neka od pitanja kojima će se baviti edukativni simpozij “Sestrinstvo – poziv, motivacija i kreativnost“ koji se održava 30. ožujka u Vojniću, u organizaciji tvrtke Paul Hartmann i Centra za rehabilitaciju “Nada“, podružnica Vojnić.

Uslijed pristupanja Hrvatske Europskoj uniji javlja se potreba za uvođenjem europskih standarda u rad medicinskih sestara i tehničara, što bi omogućilo ne samo unapređenje procesa zdravstvene zaštite, nego i kvalitetniji nastup i pozicioniranje hrvatskog medicinskog osoblja na europskom tržištu. Potonje ponajprije zahtijeva uspostavu sustava obrazovanja medicinskih sestara kompatibilnog s europskim okvirima, osobito imajući na umu da sadašnji postojeći programi koji se izvode u sklopu sveučilišnih i veleučilišnih programa u Republici Hrvatskoj nisu u potpunosti usuglašeni s EU direktivom.

Zajedničkim promišljanjem sa slovenskim kolegama s područja sestrinstva, hrvatski će stručnjaci pokušati pronaći odgovarajući put prema europskoj standardizaciji sestrinske struke u Hrvatskoj i njezinom aktivnijem sudjelovanju u kreiranju domaće zdravstvene politike.

Ovaj će simpozij, koji stručna zajednica već godinama ocjenjuje visokokvalitetnim, uz značaj kontinuirane edukacije medicinskog osoblja, naglasiti i ulogu istog u procesu zdravstvene njege i skrbi, primjerice u pristupu duševnom bolesniku. Upravo tu možda ponajviše dolazi do izražaja holistički pristup pacijentu što znači liječiti čovjeka, a ne bolest. Također, jedan će dio bogatog simpozijskog programa biti posvećen osobama s intelektualnim teškoćama, pri čemu će biti predstavljeni zanimljivi rezultati istraživanja stavova i shvaćanja zdravstvenih djelatnika prema ovoj, još uvijek ponegdje, stigmatiziranoj skupini.

Skup će, tradicionalno, već četvrtu godinu za redom, ugostiti brojne priznate predavače, poput profesora s riječkog Medicinskog fakulteta, liječnika, medicinskih sestara i drugih stručnih suradnika. Između ostalog, sudionicima će simpozija biti prikazani i brojni novi standardi u radu medicinske sestre, primjerice najinovativniji pristup u zbrinjavanju i liječenju rana – Vivano terapija negativnim tlakom.

“Uloga medicinske sestre u procesu zdravstvene zaštite je nezamjenjiva, a njezin je uspjeh u velikoj mjeri vezan uz kontinuiranu edukaciju i profesionalno usavršavanje, čemu u centru Nada polažemo puno pažnje”, poručila je Ljubica Kušić, glavna sestra Podružnice, istaknuvši želju za nastavkom održavanja ovog skupa.

Koji izazovi stoje pred hrvatskim medicinskim sestrama na pragu pristupanja EU?

Zašto kontinuirana edukacija treba biti prioritet u profesionalnom životu svake medicinske sestre? Što je ključ za unapređenje medicinske struke u Hrvatskoj i posljedično poboljšanje procesa zdravstvene zaštite? Saznajte na predstojećem simpoziju “Sestrinstvo – poziv, motivacija i kreativnost” i zavirite u čaroban svijet sestrinstva!

Simpozij ne podliježe kotizaciji i Hrvatska komora medicinskih sestara će ga bodovati. Program simpozija preuzmite OVDJE.

Za sudjelovanje na simpoziju možete se prijaviti na e-mail: ljubica.kusic@gmail.com.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo