Europski je dan svjesnosti o antibioticima!

Antibiotik, tableta

Cilj obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima je ukazati građanima na opasnost od prekomjerne upotrebe antibiotika, pogotovo za bolesti na koje antibiotici ne djeluju. Na taj način može doći do otpornosti bakterija na antibiotike i njihove neučinkovitosti.

Današnji Dan svjesnosti o antibioticima obilježavaju gotovo sve zemlje diljem Europe, i to prikladnim znanstvenim skupovima te promoviranjem javne kampanje za racionalnijom upotrebom antibiotika.

Prigodni simpozij održat će se i u našoj zemlji i to u zagrebačkoj Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar". I ove su se godine brojne hrvatske medicinske institucije i društva udružila u organizaciju simpozija, kako bi se ovaj dan prikladno obilježio te s hrvatskom medicinskom javnošću podijelila saznanja o mogućnostima očuvanja djelotvornosti ovih dragocjenih lijekova.

Pitate se kada bismo trebali koristiti antibiotike, a kada ih valja izbjegavati? Odgovor ima prof.dr. Igor Francetić, pročelnik Zavoda za kliničku farmakologiju i terapiju.


Ordinacija.hr
Izvor: Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

 Prati nas na Viber Public Chatu!