Novosti

Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu, 25. do 29. listopada

Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu ove se godine obilježava pod sloganom: “Što je dobro za vas, dobro je i za posao”.

Kampanju “Inicijative za zdravlje na radnom mjestu“ potakla je Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu i njezina Mreža središnjih interesa (Focal Points Network) s ciljem lakog pristupanja kvalitetnim informacijama kako za poslodavce, tako i za djelatnike. Tema je kako radna mjesta učiniti sigurnijima, zdravijima i produktivnijima.

lkMnoge male tvrtke u Europskoj uniji već su otkrile kako sigurnost i zdravlje na radu u središtu radnog procesa, ne samo da pomaže u sprečavanju visokih troškova vezano uz ozljede i gubitke u proizvodnji, nego omogućuje poslodavcima i djelatnicima postizanje boljih rezultata – za sebe, za tvrtku, za korisnike.

Obilježavanjem Europskog tjedna sigurnosti i zdravlja na radu nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite na radu s ciljem smanjenja broja smrti uzrokovanih radom, te s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, temeljenim na tripartitnoj osnovi i socijalnom dijalogu.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna organizacija rada procjenjuju kako na radu svake godine smrtno strada oko 2 milijuna radnika, uz 260 milijuna ozljeda na radu te vrlo velikog broja slučajeva profesionalne bolesti.

Ciljevi međunarodnog projekta namijenjenog jačanju poznavanja problematike sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u zemljama srednje i istočne Europe su:

  • podizanje svijesti o važnosti sigurnosti i zaštite zdravlja na radu predstavljanjem tih pitanja kao integralnog dijela upravljanja kvalitetom i osnovnih karakteristika gospodarske konkurentnosti;
  • daljnje poboljšavanje informiranja o provedbi propisa sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u srednjoj i istočnoj Europi kroz anketu o iskustvima, ponašanju, stavovima i očekivanjima poslodavaca i radnika;
  • kpromicanje razvijanja i provedbe nacionalnih strategija zaštite zdravlja i sigurnosti na radu među organizacijama – socijalnim partnerima u zemljama srednje i istočne Europe, tvrtkama, predstavnicima radnika, vladama i drugim dionicima;
  • razvijanje preporuka o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu kojima će se jačati socijalni dijalog i pokretati aktivnosti;
  • poticanje promjene u ponašanju radnika i prezentacija prednosti poboljšanja provedbe propisa sigurnosti i zaštite zdravlja na radu kod poslodavca;
  • jačanje provedbe propisa iz područja sigurnosti i zaštite zdravlja na radu te poticanje razmjene informacija i najboljih praksi među poslodavcima u zemljama srednje i istočne Europe.

Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje provodi projekt “Radimo zdravo”. Program “Radimo zdravo“ namijenjen je cjelokupnom radno aktivnom stanovništvu Grada Zagreba i usmjeren je na dva osnovna segmenta zdravlja na radnom mjestu: mentalno i fizičko zdravlje. Program čini 6 cjelina, a programske aktivnosti provode se u okviru Zdravstvenih radionica koje su obogaćene i edukativnim materijalima.

Edukativne brošure su dostupne na: www.stampar.hr

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo