Novosti

„Film u bolnici“ za lakše ozdravljenje malih pacijenata

„Film u bolnici“ podržale su brojne poznate osobe

Europski projekt uključivanja filmske umjetnosti u liječenje i oporavak djece uspješno je zaživio u čak 30 hrvatskih bolnica, a podržale su ga i brojne poznate osobe.

Postoji li loš trenutak za uroniti u svijet umjetnosti? To je pitanje koje se nerijetko postavlja u svakodnevnom životu, ali vrlo rijetko u situacijama bolničkog okruženja.

“Mi smo u pravilu dugo vremena zanemarivali takve stvari, ali danas je bjelodano da bilo koja distrakcija, a posebice ona kvalitetna, kao što je uranjanje u svijet filmske umjetnosti, može itekako unaprijediti i sam proces liječenja i donijeti osjećaj opuštenosti odnosno lakšeg podnošenja svih nevolja koje bolest i proces liječenja donose djetetu i njegovoj obitelji“, poručio je prof. dr. sc. Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.

Upravo je to bio cilj projekta „Film u bolnici“ Udruge Djeca susreću umjetnost, koja je drugu godinu zaredom osigurala sredstva Europske unije za provedbu projekta u suradnji s partnerima Međunarodnim filmskim festivalom za djecu BUFF iz Švedske i kulturnom ustanovom JEF iz Belgije

Malim pacijentima na raspolaganju je online platforma: www.filmubolnici.org. Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama.

„Film u bolnici“ podržale su i brojne poznate osobe među kojima su se posebno istaknuli Mara Bratoš, Iva Mihalić, Marko Petrić, Tena Jeić Gajski, Csilla Barath Bastaić, Nera Stipičević i Katarina Strahinić, koji su posjetili male pacijente KBC Zagreb i osmijehom i lijepim riječima razvedrili atmosferu bolničkih odjela.

  

Digitalna platforma sadržava 16 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova za djecu od tri do petnaest godina, kao i posebne pozdrave/obraćanja redatelja i glumaca pacijentima.

Od hrvatskih filmova mali pacijenti mogu pogledati naslove: Otac Veljka Popovića, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatskoslovenski koprodukcijski serijal Koyaa Kolje Saakside i studio DIM-a. Kroz suradnju sa Zagreb filmom na platformi će se predstaviti nezaobilazni klasici iz serijala Profesora Balthazara i recentna hrvatska produkcija animiranog filma: Prvi korak Petre Kožar, Bijela vrana Mirana Miošića, Bobo Andreja Rehaka, BLA Martine Meštrović, Puž slikar Manuele Vladić Maštruko, Skriveni talent Mirana Miošića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma.

Najvažnije ipak je što su se u projekt uključile sve hrvatske bolnice i pedijatrijski odjeli koji već sudjeluju u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Hrvatski partner projekta, Savez Naša djeca, time je dao priliku svim malim pacijentima da urone u svijet sedme umjetnosti.

Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine i godišnje u njihovim različitim projektima filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent sudjeluje 25 tisuća djece. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo