Novosti

Fizička neaktivnost uskoro postaje bolest?

Fizičku bi neaktivnost trebalo klasificirati kao “bolest”, predlažu vodeći zdravstveni svjetski stručnjaci.

Najglasniji zagovornici ove ideje su dr. Richard Weiller i dr. Emmanuel Stamatakis jer je, kako tvrde, veza između neaktivnosti i lošeg zdravlja iznimno snažna. Tako u tekstu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine, spomenuti znanstvenici tvrde:

“Obzirom na značajnu povezanost s mortalitetom i morbiditetom, predlažemo da se i tjelesna neaktivnost, poput pretilosti, prizna kao samostalna bolest. Zdravstvo troši velike svote za liječenje simptoma fizičke neaktivnosti – pretilosti, dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca. Međutim, ne liječi se glavni uzrok – fizička neaktivnost”.

Znanstvenici pritom napominju kako postoje dokazi koji pokazuju da nedostatak fizičke aktivnosti uzrokuje više zdravstvenih problema od debljine.

“Osobe koje se, zbog obične lijenosti, ne žele baviti fizičkom aktivnošću moraju se suočiti s činjenicama i preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. Porazni rezultati istraživanja pokazuju kako samo jedna od 20 osoba konzumira minimalnu količinu preporučenog vježbanja”, naglasio je dr. Richard Weiller.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo