Novosti

Fleksitarijanstvo: vegetarijanstvo s povremenim mesnim užitkom

Foto: Shutterstock

Fleksitarijanci su skupina vegetarijanaca koja povremeno konzumira crveno meso.

Fleksitarijanci uglavnom konzumiraju hranu biljnog porijekla i prema tome naginju vegetarijanskoj prehrani jer znaju da je prehrana s obiljem hrane biljnog podrijetla pogodna za zdravlje, no ipak povremeno konzumiraju i meso.

Zbog velike redukcije namirnica iz skupine mesa fleksitarijanci i vegetarijanci svakako trebaju u svoj jelovnik uvesti brojne zamjenske namirnice poput mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, tofua, klica te cjelovitih žitarica. Prosječna dnevna količina proteina koji se uzimaju ovakvim načinom prehrane pritom iznosi 50 g, što je ipak nešto niže od uobičajene prehrane. Dakle iako nutritivan unos možemo kompenzirati namirnicama biljnog podrijetla, kvalitetu proteina koje nam nudi meso ne možemo nadoknaditi.

Potpuno odricanje mesa nije potrebno

Reduciraju li se obroci mesa, a bez uvođenja adekvatne biljne zamjene povećava se mogućnost pojave anemije, odnosno kroničnog nedostatka željeza u krvi. Izbor fleksitarijanaca stoga je i znanstveno utemeljen jer je crveno meso najveći izvor željeza u našoj prehrani te njegovom konzumacijom možemo prevenirati nedostatak.

S obzirom da biljke ne sintetiziraju vitamin B12, za osobe čija prehrana isključuje hranu životinjskog podrijetla postoji rizik od nedostatka vitamina B12. Istraživanja pokazuju da vegetarijanci imaju snižene količine vitamina B12, a simptomi nedostatka vitamina B12 su: umor, zbunjenost, depresija, psihoza, anemija, demencija, slabo pamćenje, slabost, glositis, konstipacija i gubitak teka. Kako je crveno meso bogato vitaminom B12, preporuka njegove konzumacije dva do tri puta tjedno odlično se uklapa u tjedni jelovnik svakog fleksitarijanca.

Vrlo je važno osigurati adekvatan unos mesa u prehranu kroz sva životna razdoblja kako bi raznolikom prehranom u naš organizam unijeli sve esencijalne nutrijente i održali dobro zdravlje. Kako u svemu, pa tako i u prehrani, važna je umjerenost unosa prehrambenih namirnica u organizam, kao i stil života. Nije nužno u potpunosti odreći se mesa kako bi uživali u zdravstvenim blagodatima vegetarijanstva, već pametnom kombinacijom navedenog  izabrati najbolje za zdravlje.

Vitamin B12 također obnavlja energiju i popravlja raspoloženje, a saznajte i koje su druge namirnice odličan izvor željeza.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo