Novosti

Folna kiselina sprječava rak debelog crijeva

Žene koje konzumiraju namirnice bogate folnom kiselinom (vitaminom B) imaju manje šanse za oboljenje od raka debelog crijeva. Pokazalo je to nedavno južnokorejsko istraživanje.

U studiji je sudjelovalo oko 1100 osoba. Pritom su ispitanice koje su dnevno unosile oko 270 mikrograma folne kiseline imale za dvije trećine manji rizik obolijevanja od raka debelog crijeva. S druge strane, vitamin B nije utjecao na razvoj raka debelog crijeva kod muškaraca.

Folnu kiselinu, kojom obiluju zeleno lisnato povrće i agrumi, organizam koristi za izgradnju nukleotida i kopiranje DNK.

Stručnjaci smatraju kako nedostatak folne kiseline u organizmu povećava rizik za pojavu genetskih mutacija.

 Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo