Novosti

Fotografiraj i prijavi svaku ambroziju koju vidiš – pomoću nove aplikacije “Alergični”

Foto: Shuuterstock

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora predstavilo je javnozdravstvenu akciju “Alergični na alergije“.

Cilj akcije je građanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti najraširenijem alergenu – ambroziji.

U sklopu javnozdravstvene akcije “Alergični na alergije” razvijena je mobilna aplikacija za mapiranje staništa ambrozije pod nazivom “Alergični” u suradnji s domaćom farmaceutskom tvrtkom JGL.

“Alergije pogađaju više od 30 posto stanovništva, a čak 25 posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima“, naglasila je prof.dr.sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskoga društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti prim. Marinko Artuković, dr.med., podsjetio je kako je pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena: “Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su primjerice crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži“.

Mobilna aplikacija Alergični korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Svaki korisnik aplikacije “Alergični“ koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket sponzora akcije, tvrtke JGL, s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair.

Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web stranici akcije www.alergicni.com putem koje možete preuzeti aplikaciju. Na ovoj web stranici mogu se pronaći i druge informacije o alergijama, vijesti o borbi protiv ambrozije, peludni kalendar, kao i informacije o proizvodima JGL-a koji pomažu protiv alergijskih simptoma.  

I.V.

Foto: Shuuterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo