Novosti

Genos obilježio 10 godina i najavio nove inovativne proizvode

Genos, privatni znanstveno-istraživački laboratorij u Hrvatskoj obilježio je danas 10. godina djelovanja na prigodnoj svečanoj obljetnici održanoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak.

Uz nazočnost velikog broja uzvanika iz znanstvenog, kulturnog i političkog života, prigodno druženje i prezentacija novog laboratorija održani su u novom prostoru Genosa u Biocentra, inkubacijskom centru za bioznanost. Biocentar, ujedno i suorganizator događanja, obilježio je pritom drugu godišnjicu rada.

Izaslanik Predsjednice Republike, prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine, naglasio je važnost Genosa za pozicioniranje hrvatske znanosti u svijetu te istaknuo da inovativne tvrtke poput Genosa i projekti poput Biocentra uživaju punu potporu Predsjednice.

O nužnosti povezivanja institucija, znanosti i gospodarstva, Genosu kao primjeru inovativnog poslovanja i uspješnom modelu korištenja sredstava iz EU fondova, govorili su državni tajnik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tome Antičić, izaslanik Ministrice znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženke Divjak te g.Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Genos je unikatna priča o vrhunskoj znanosti i njezinoj uspješnoj komercijalizaciji. Za to je najviše zaslužan cijeli tim Genosa na čelu s profesorom Gordanom Laucom, a to su nažalost ostvarili uglavnom usprkos sustavu, a ne zahvaljujući podršci sustava, istaknuo je dr. sc. Tome Antičić.

Osnivač i predsjednik uprave Genosa prof. dr. sc.Gordan Lauc u svom je obraćanju naglasio:
„Genos je po iznosu sredstava za istraživanje koja su nam odobrena kroz 6 velikih FP7 i pet Obzor 2020 projekata u području personalizirane medicine jedna od najuspješnijih malih firmi u Europi. To je potvrdio i podpredsjednih Europske komisije, Jyrki Katainen koji je i osobno posjetio naš laboratorij u Zagrebu. Iznimno mi je drago da se danas okupio tako velik broj naših prijatelja i suradnika. Suvremena znanost je jako kolaborativna i samo veliki timovi mogu biti konkurentni na međunarodnoj razini. Genos je uspostavio izvrsnu suradnju s najboljim znanstvenicima u Hrvatskoj i inozemstvu, te na taj način uspijevamo provoditi međunarodno kompetitivna istraživanja i u Hrvatskoj. Kroz projekte koje danas prijavljujemo, predviđeno je preko 200 milijuna kuna za istraživanja koja će se povoditi u hrvatskim javnim znanstvenim institucijama, te se nadamo da ćemo tako pomoći i našim kolegama na fakultetima i institutima da budu međunarodno konkurentni.“

Prof. Lauc je najavio i nove inovativne proizvoda koje će Genos uskoro plasirati, kako na hrvatsko tako i na svjetsko tržište, a rezultat su komercijalizacije znanstvenih otkrića Genosovih istraživačkih timova.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo