Novosti

Glazba ublažava tjeskobu poput masaže

Da masaža može smanjiti anksioznost i nije neka novost. Međutim, podatak kako blagotvoran dodir ne djeluje ništa bolje od jeftinijeg pristupa – jednostavnog opuštanja uz slušanje umirujuće glazbe, prava je vijest!

Novo je istraživanje pokazalo da su pacijenti u prosjeku imali upola manje simptome anksioznosti tri mjeseca nakon dobivanja serija masaža u ukupnom trajanju od 10 sati.

k“Ovo nas je otkriće jako iznenadilo. Naša je studija prva ispitala djelotvornost masaže kao oblika liječenja bolesnika s generaliziranim anksioznim poremećajem, izjavila je dr. Karen J. Sherman iz Instituta za istraživanje zdravlja.

Istraživači su nasumično izabrali 68 bolesnika s dijagnozom anksioznosti i dodijelili im jedan od tri tretmana. I dok su neki, uz laganu glazbu u pozadini primili tretman od 10 jednosatnih masaža, ostali su se pacijenti odmarali ležanjem i slušanjem glazbe. Pacijenti treće skupine su, uz slušanje glazbe, imali omotane ruke i noge grijanim jastučićima i toplim ručnicima.

“Tretman u opuštajućoj sobi je puno jeftiniji od ostalih npr. masaže ili termoterapije. Stoga, ako želite isprobati opuštanje pomoću komplementarne medicinske terapije, slušanje umirujuće glazbe je najekonomičniji izbor”, izjavila je dr. Sherman.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Depression and Anxiety.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo