Glikanski biomarkeri omogućit će personalizirano liječenje pacijenata s upalnom bolesti crijeva - Ordinacija.hr

Novosti

Glikanski biomarkeri omogućit će personalizirano liječenje pacijenata s upalnom bolesti crijeva

Studija je objavljena u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije

Genos je vodeći svjetski laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana te kao takav predvodi brojne velike kliničke studije. Najnovije otkriće iz Genosa su glikanski biomarkeri koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva.

Studija pod nazivom“Glycosylation of Immunoglobulin G Associates With Clinical Features of Inflammatory Bowel Diseases” upravo je objavljena u časopisu „Gastroenterology“, najprestižnijem znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije. Link na objavu http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(18)30012-X/pdf

Ukupno 3.441 pacijenata za studiju regrutirano je u Cedars-Sinai bolnici u Los Angelesu te nekoliko bolnica u Italiji, a analiza glikanskih biomarkera provedena je u laboratoriju Genos. Rezultati su dodatno potvrđeni analizom provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta u Leidenu.

Istraživanje je pokazalo da glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti što može doprinijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata, uz manje nuspojava.
Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulcerativnim kolitisom.

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU projekta IBD-BIOM koji je Genosu osigurao 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu «flagship» EU projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima) koji će Genosu osigurati dodatnih 6 milijuna kuna za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim znanstvenicima u tom području u svijetu.

Prof.dr.sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa, ovim povodom je izjavio:

«Izuzetno mi je drago što smo uspjeli rezultate ove studije objaviti u najboljem časopisu u području gastroenterologije te da su, usprkos činjenici da se radi o velikoj kolaborativnoj studiji s velikim brojem autora, naši znanstvenici i na prvom i na zadnjem mjestu u popisu autora. Ovo postignuće jasno pokazuje da su istraživači iz Genosa predvodili ovu studiju, a da su kolege s «velikih» institucija u Europi i Americi radili pod našim vodstvom.
Kada smo kroz FP7 projekt IBD-BIOM dobili preko 8 milijuna kuna za ovaj projekt, pomalo sam se brinuo hoćemo li uspjeti opravdati tako veliko ulaganje, no činjenica da je naše rezultate objavio najbolji časopis u ovom području jasno pokazuje da su ta sredstva bila dobro uložena.»

Genos je jedna od svega nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, a svojim dosadašnjim radom etablirao se kao jedna od najuspješnijih malih znanstvenih institucija ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Ugledni časopis „The Scientist“ 2013. godine Genos je proglasio najboljim mjestom za rad na svijetu, a o izvrsnosti Genosa najbolje svjedoči podatak da je Genos do sada dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU, pet projekata iz programa Obzor 2020, te dva velika projekta iz strukturnih fondova ukupno u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna. Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

„Gastroenterology“ je vodeći svjetski znanstveni časopis na području gastrointestinalnih bolesti. Kao službeni časopis „American Gatroenterological Association“ pruža ažuriranu i kompetentnu pokrivenost bazične i kliničke gastroenterologije.

Gastroenterology je rangiran na prvom mjestu od 78 časopisa u kategoriji «gastroenterologija i hepatologija» u Journal Citation Reports ® 2015, koje objavljuje Thomson Reuters, s faktorom utjecaja od 18.187. Časopis „Gastroenterology“ distribuira se na 19.000 znanstvenika i institucija širom svijeta.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo