Novosti

Gljivama protiv raka dojke i raka debeloga crijeva

Unatoč naporima istraživača i napretku u tretmanu raka dojke i raka debeloga crijeva, rezultati različitih terapija daleko su od zadovoljavajućih – zaključak je knjige „The Biology and Treatment of Cancer“, koju su uredili vrhunski svjetski onkolozi Pardee i Stein.

Standardne onkološke terapije – kirurška, kemoterapija i radioterapija – donose skromno povećanje preživljenja, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Stoga bi razuman zaključak bio da su za poboljšanje situacije dobrodošli efikasni prirodni proizvodi, kao što su npr. aktivne tvari iz nekih vrsta gljiva. U našem istraživanju o učincima ekstrakata ljekovitih gljiva sudjelovalo je 89 pacijenata s karcinomom dojke i 52 pacijenta s kolorektalnim karcinomom. Oni su koristili velike doze ekstrakata, u trajanju od 40 do čak 270 dana (u prosjeku 70) nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tijekom 5 godina. Studija se temelji na analizi službenih medicinskih nalaza.

Mnogobrojna istraživanja nepobitno su dokazala da određene doze beta glukana i drugih tvari iz ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu, što je potvrđeno i u ovom istraživanju. Ti se učinci obično brže i lakše postižu udruženo s kemoterapijom i zračenjem, ali su mogući i nezavisno.

Primjena velikih doza ekstrakata iz gljiva značajno je održavala ili poboljšavala opće stanje bolesnika i podnošenje kemoterapije. Na taj način mikoterapija održava ili poboljšava kvalitetu života oboljelih.

Ljekovite gljive i rak dojke

Rak dojke najčešći je tumor kod žena. Kod nas u Hrvatskoj je također u porastu, a po smrtnosti smo iznad prosjeka Europske unije. Ako se otkrije u ranoj fazi i kirurški odstrani, pacijenti imaju vrlo dobre izglede za potpuni oporavak. Međutim, karcinom dojke vrlo slabo reagira na kemoterapiju i kod proširene bolesti prognoza je vrlo loša. Glavni razlog poboljšanja preživljenja od raka dojke, također je, ranije otkrivanje bolesti. U našem istraživanju, kod većine pacijenata primarni tumor nije bio operativno odstranjen te su bili u posljednjem, proširenom stadiju bolesti. Terapija metastatskog raka dojke uglavnom je palijativna kemoterapija gdje se poboljšanja pojavljuju u oko 1.5% slučajeva. Kratkotrajno poboljšanje se, međutim, pojavilo kod gotovo 42% slučajeva korisnika ekstrakata ljekovitih gljiva, uz zabilježeno smanjivanje metastaza u 20% slučajeva.

Rezultati istraživanja

U nedostatku domaćih podataka srednje preživljenje pacijenata usporedili smo s američkim podacima (koji su superiorni europskim) računajući ga od početka korištenja intenzivne mikoterapije, a ne od prvog postavljanja dijagnoze kao u američkim podacima. Intenzivna upotreba ekstrakata ljekovitih gljiva povećala je petogodišnje preživljenje pacijenata s metastatskim rakom dojke sa 14% (SAD) na 20% (mikoterapija). Rezultat je zapravo još i bolji jer mjerenje duljine života u američkoj statistici počinje od postavljanje dijagnoze, dok se u našem uzorku to mjeri od početka upotrebe ekstrakata gljiva, koja je najčešće počinjala 6-12 mjeseci nakon postavljanja dijagnoze.

Ovo istraživanje je uvjerljivo pokazalo da je:

  • dugoročno korištenje velikih doza ekstrakata iz ljekovitih gljiva potpuno sigurno i neškodljivo
  • rezultira brzo vidljivim poboljšanjem nakon započinjanja mikoterapije (ukoliko ona traje barem 40–60 dana)
  • učinak je dozno-ovisan, tj. s većim dozama i dužom primjenom postižu se i bolji rezultati

Ljekovite gljive i rak debelog crijeva

Kolorektalni karcinom jedna je od najčešćih vrsta raka. Kad je moguće liječenje je kirurško, jer kemoterapija tek marginalno povećava stopu preživljavanja. Dvije trećine pacijenata tretman je započelo u najtežem, proširenom stadiju bolesti (s udaljenim metastazama). Rak debelog crijeva najčešće metastazira u jetru, što je inoperabilno i znači lošu prognozu. Ekstrakti ljekovitih gljiva su na bezopasan način pokazale čak snažniju regresiju tih metastaza nego kemoterapija, a nisu štetni za jetru.

U metastatskom stadiju bolesti svega 5-8% pacijenata preživi 5 godina. Korištenjem intenzivne mikoterapije ta je stopa povećana na 26,5%. Taj rezultat je još bolji kad se ima u vidu da su pacijenti ekstrakate ljekovitih gljiva počeli koristiti od nekoliko mjeseci do čak nekoliko godina nakon postavljanja dijagnoze!

Dok je srednje preživljenje u svih oboljelih od ove vrste raka u SAD iznosilo 29,2 mjeseca, srednje preživljenje uz dodatak ekstrakata gljiva iznosilo je 38 mjeseci, mjereno od početka mikoterapije. (koja je u većini slučajeva započela znatno iza prve dijagnoze). Dugoročni efekti intenzivne mikoterapije također su pokazali da korisnici ovih preparata i u poodmaklim, čak i najtežim fazama bolesti, preživljavaju češće ili žive znatno dulje od onih koji imaju samo standardnu onkološku terapiju!

 

 

 

 

 

 

 

Autor: dr. sc. Ivan Jakopović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo