Novosti

Godišnja potrošnja kave po stanovniku u Hrvatskoj iznosi 5,3 kg

Povodom Međunarodnog dana kave, koji se obilježava 1. listopada, u bio&bio cafeu predstavljena je organska fair trade kava u kojoj se uživa svim čulima, ali koja nosi i posebne značajke kvalitete, pripreme i etičnosti.

Prema International Coffee Organization (2016), godišnja potrošnja kave po stanovniku u Hrvatskoj iznosi 5,3 kg.

Na našim je prostorima poznata tradicija druženja uz kavu, pričanja uz kavu. Na „kavu“ odlaze čak i oni koji je ne piju, jer nema bolje priče do priče uz kavu. No, postoji i dobra priča o kavi.

Od prošle godine kada su bio&bio trgovine prezentirale prvu organsku „to go“ ponudu na našem tržištu, upravo je posebna kava koja se ondje služi privukla veliku pažnju Zagrepčana.

bio&bio sinonim je za beskompromisnu kvalitetu, posvećenost i edukaciju. Tako pristupamo i našoj kavi koju Cogito Coffee Roasters posebno odabiru baš za nas, rekla je Žana Hinek, voditeljica poslovanja bio&bio trgovina.

Kava s kojom treba znati kako

Specijalisti za kavu pomno odabiru izvore s obzirom na način uzgoja, vrstu, sezonu, tlo na kojem se uzgaja. Cijeli proces od plantaže do šalice prati se i kontrolira te svjesno odabire da bude cjelovit i kvalitetan u svakom koraku. Kava se kupuje u sezoni, a svježina zelenog zrna je presudna za kakvoću finalnog proizvoda. Kada je kava kupljena, prži se s pažnjom kako bi se očuvalo i naglasilo ono najbolje u njoj. Pržena kava najbolja je 5 do 20 dana nakon prženja i u tom periodu se poslužuje. Ovu priču o kavi odlikuje i vrsnost u pripremi te su svi bio&bio baristi prošli trening kako bi stekli vrsnost u pripremi kave.

Naši educirani baristi ne kuhaju i ne prodaju kavu, oni vole kavu. Zaljubljeni su u njezinu priču i kvalitetu koja stoji iza nje, a pripremaju je na način i prema protokolima koje su usvojili na stručnoj edukaciji, naglasila je Žana Hinek.

U bio&bio cafeu služi se fair trade organska kava iz Hondurasa koja ima specifičan profil okusa: puna, čokoladna, suptilne note voća, bez gorčine.

Slatkoća je bazirana na okusu tamne čokolade, ali ima specifičnu kiselkastu notu koja je karakteristična za kave koje su pržene na ispravan način. Upravo smo nju izabrali za bio&bio jer dobro funkcionira nakon dodavanja mlijeka te Bonsoy i Oatly biljnih napitaka, rekao je Matija Belković iz Cogita. 

Kava bez „gorčine“

Dobra priča o kavi je još bolja jer je jedan od kriterija odabira fair trade načelo, što znači da su svi ljudi u lancu proizvodnje ove kave pravedno tretirani i plaćeni. Ova kava je bez gorčine – u svakom smislu.

Specifičan je i njezin okus, način kako se kuša, kako se u njoj uživa... Ukratko, ova priča otkriva sasvim novi pogled na kavu koji će se svidjeti onima koji su spremni zaljubiti se. I zato je ovo kava o kojoj se puno priča.

A one koji žele uživati u njezinu okusu kod kuće radovat će vijest da će od listopada u ponudi bio&bio trgovina biti dostupna pakiranja mljevene Cogito Honduras kave, pripremljene prema načelima dobre priče o kavi.

Cogito Honduras kavu pripremljenu prema načelima dobre priče o kavi potražite u bio&bio trgovinama.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo