Novosti

Godišnje se hospitalizira više od 200 mladih zbog trovanja alkoholom

Na debati “Spikaonice” neki učenici su rekli kako njihovi vršnjaci piju zbog pritiska okoline.

Upravo to je jedna od teza koju su učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga koristili kao argument protiv konzumiranja alkohola. Na debati “Spikaonice” upravo je negacijska strana izborila pobjedu, a tema debate bila je “Usudi se oduprijeti – Ima li zabave bez alkohola?”. Učenici smatraju da njihovi vršnjaci piju zbog pritiska okoline jer misle da će tako “preskočiti tinejdžerstvo”.

Više od 200 mladih do 19 godina u godinu dana bude hospitalizirano zbog trovanja alkoholom – kaže prim. dr. Marina Kuzman iz “Štampara”.

Uz dr. Kuzman, na “Spikaonici” je mlade savjetovala i psihijatrica Mirjana Organ, u ime Štamparove Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, a sudjelovali su i Ivana Portolan Pajić, u ime Gradskog ureda za zdravstvo te ambasador “Spikaonice” Stjepan Božić, bivši boksač.

Ako naučite stres rješavati pivom, nikad nećete odrasti. Bitno je samo raditi na sebi i svom identitetu te ne pokleknuti pred utjecajajem grupe – zaključila je psihijatrica Orban.

Debatu “Spikaonice” organizira Grad Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Hrvatskim debatnim društvom, zajedno s Večernjim listom i portalom Ordinacija.hr. Cilj ove kampanje je podići svijest mladih o štetnosti konzumiranja alkohola.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo