Novosti

Građani koji su obučeni za postupak oživljavanja svakog sata mogu nekome spasiti život

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije Oživi me ovog vikenda provela je edukaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju za djelatnike Zagreb parkinga i Zagrebačkih ljekarni.

Svi zainteresirani građani koji se žele priključiti akciji „Oživi me“ i educirati o postupku oživljavanja mogu se već danas prijaviti na besplatne radionice u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ 6. travnja, 13. travnja, 4. svibnja ili 25. svibnja na linku – www.ozivi.me/prijava.

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice, s obzirom kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je educirati što više građana o postupku kardiopulmonalnog oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima te za nekoliko minuta dolazi do smrti.

Djelatnici Zagreb parkinga i djelatnici Zagrebačkih ljekarni na edukativnim radionicama  imali su priliku naučiti kako prepoznati srčani zastoj, pravilno pozvati hitnu medicinsku pomoć, provoditi vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem te druge važne postupke za spašavanje ljudskog života. S obzirom da veliki dio dana djelatnici Zagreb parkinga i Zagrebačkih ljekarni provode u kontaktu s građanima, sada će biti u prilici i nekome spasiti život. Za stečeno znanje polaznici su dobili i diplomu „Oživi me“.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju Oživi me još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 4.500 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba., istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Rana reanimacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Veseli me veliki interes građana za jednim od najvažnijih postupaka koji čovjeku može spasiti život, budući da liječnici i hitna medicina dolaze nakon desetak minuta, šanse za što veći postotak preživljavanja leže educiranim građanima laicima, naglasila je doc. dr. sc. Višnja Nesak Adam, predsjednica Hrvatskog društva za hitnu medicinu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo