Novosti

Gradonačelnici potpisali Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom

Tridesetak gradonačelnika potpisalo je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.

Otklanjanje arhitektonskih barijera jedan je od osnovnih preduvjeta za pristup osoba s invaliditetom javnim prostorima, uslugama i informacijama. Bez pristupačnih javnih institucija kao što su bolnice, škole, poštanski uredi, banke, trgovački centri, sportski objekti i ostali sadržaji, osobama s invaliditetom narušena su njihova osnovna ljudska prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rad i ravnopravno sudjelovanje u svakodnevnom životu. Inicijativu su pokrenuli Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Udruga gradova.

Anka    Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s
                                invaliditetom

„Osiguravanje pristupačnosti kroz izgradnju kosina ili osiguravanje zvučnih signala za slijepe osobe ili pak vizualnih za gluhe i taktilnih za gluhoslijepe, za osobe s invaliditetom znači – uključivanje u društvo. Elementi pristupačnosti su i oni sitni detalji koji osobama s tim vrstama oštećenja omogućuju kretanje ne samo po ulicama, korištenje javnog prijevoza, nego i unutar zgrada. Tako prilagođeno okruženje olakšat će život i starijim osobama koje se teško kreću ili im slabe osjetila, roditeljima s djecom, ali i svima onima kojima je zbog raznih privremenih zdravstvenih teškoća otežano kretanje“ – naglasila je Anka Slonjšak,  pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

„Za ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvenom životu zajednice, iznimno je važna iskazana spremnost gradova da doprinesu otklanjanju bilo arhitektonskih, bilo komunikacijskih barijera s kojima se još uvijek suočavaju osobe s invaliditetom. Potrebno je uvažavati zahtjeve za univerzalnim dizajnom i razvijati svijest da društvo mora ukloniti sve prepreke koje onemogućavaju osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju pravo na izbor“ – upozorio je Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj.

povelja   U ime grada Grubišnog Polja Povelju je potpisala 
                              Marija Jungić

„Upravo mi, gradonačelnici, svjesni smo da je na nama odgovornost pružiti našim građanima kvalitetne uvjete života u lokalnoj sredini i da upravo lokalna, najniža razina vlasti može najbolje i najučinkovitije odgovoriti na potrebe zajednice. Uspješno upravljanje gradovima podrazumijeva ostvarivanje jednakih uvjeta za sve građane.“ – izjavio je u ime Udruge gradova, gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek.

Namjera organizatora je da svi gradovi u Republici Hrvatskoj potpišu Povelju do 30. travnja 2010., kada se obilježava treća obljetnica hrvatskog potpisivanja Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Povelju su danas u Zagrebu potpisali gradonačelnici iz pet hrvatskih županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Čakovca. Povelju su prvi potpisali istarski gradovi, u rujnu ove godine, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Labinu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo