Gripu možete "pobrati" na benzinskoj crpki! - Ordinacija.hr

Novosti

Gripu možete “pobrati” na benzinskoj crpki!

Mislite kako su autobusi i tramvaji najčešće mjesto na kojem možete “pokupiti” gripu? Prevarili ste se: konkurenciju su pomele benzinske crpke!

Automatski pištolji za istakanje benzina predstavljaju najprljaviju površinu prepunu raznih bakterija i virusa prema rezultatima istraživanja jedne američke tvrtke koja se bavi proizvodima osobne higijene. Tako su higijeničari proputovali šest američkih gradova i uzeli brisove sa stotina javnih površina kako bi ustanovili koje bakterije i viruse skrivaju. Na pištoljima benzinskih crpki pronađen je i virus gripe.

Nakon benzinske crpke, najprljaviji su poštanski sandučići, držači pokretnih stepenica u šoping centrima i gumbi bankomata. Istraživači upozoravaju kako bismo pažnju također trebali usmjeriti na kioske, gumbe na semaforu i automate s hranom i pićima.

“Sve se svodi na to da nitko ne čisti stvari koje svakodnevno dodiruju. Više od 50 posto zdravih osoba ima bakteriju Staphylococcus aureus u svojim nosevima, grlima, na koži, u kosi… Nisu samo bakterije zabrinjavajuće, nego i virusi gripe. Centar za kontrolu bolesti nalaže da bi se svake godine moglo spriječiti milijun smrtnih slučajeva ako bi svatko redovito prao ruke”, objasnila je dr. Kelly Arehart, voditeljica studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo