Novosti

Gužva na besplatnom mjerenju šećera u organizaciji portala Ordinacija.hr

Dijagnoza dijabetesa može biti – prvi korak na putu k boljem zdravlju. U subotu, 14. studenoga 2015., na Cvjetnom trgu u Zagrebu građani su mogli besplatno izmjeriti razinu šećeri u krvi u sklopu preventivne akcije u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, koju je organizirala Ordinacija.hr u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom, pod generalnim
pokroviteljstvom Novo Nordisk-a.

Građanima su na raspolaganju bili stručnjaci koji su im mjerili razinu šećera u krvi te krvni tlak, te endokrinologinja dr. sc. Maja Berković Cigrovski, klinička nutricionistkinja doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender i psihologinja mag. psych. Ivona Poljak, koje su dijelile stručne savjete kroz opušten razgovor.

Ako se bolest ignorira i ne liječi, može izazvati invalidnost i preranu smrt. Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 400.000 ljudi boluje od dijabetesa, ali svaki drugi dijabetičar ne zna da je bolestan. Naime, 90% oboljelih ima diajbetes tipa 2 koji godinama može narušavati zdravlje bez izraženih simptoma.

Na važnost redovite tjelovježbe za dobru regulaciju šećera u krvi upozoravao je Nenad Šimunko, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje u triatlonskoj disciplini trostruki Ironman i član tima Novo Nordisk, koji je pokazao kako pravilno vježbati na stajaćem biciklu, a što su mogli isprobati svi prisutni.

Organizirane su i aktivnosti za djecu u suradnji s javnozdravstvenim programom “Petica – igrom do zdravlja” u kojima su maskote Njumi i Njami mališane na zabavan način učili o zdravoj prehrani i tjelovježbi. Prisutni su mogli i uživati u slasnim zalogajima i pićima bez šećera, poput prirodnog soka JAMI, zdravih keksa bez šećera Delicia i kavi bez šećera koju je pripremio Cacao group.

Red za mjerenje šećera je bio dug, a građanima su se pridružili i cijela hrvatska nogometna reprezentacija, uz ministra zdravlja Sinišu Vargu, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Andersa Christiana Hougarda, danskog veleposlanika u Hrvatskoj. Akciju portala Ordinacija.hr podržava Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, a održana je u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom, pod pokroviteljstvom zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvoGlavni sponzor akcije je Novo Nordisk, a partneri MEDiLAB, JAMI, Cacao group i Delicia.

Ordinacija.hr

Foto: Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo