Dame koje konzumiraju prženu piletinu ili fast food hamburgere barem dva puta tjedno, sklonije su razvoju dijabetesa tipa 2 od žena koje ne jedu ovu vrstu hrane.
Istraživanje objavljeno u časopisu American
Journal of Clinical Nutrition je otkrilo kako se rizik za razvoj dijabetesa kod ljubitelja brze i nezdrave hrane penje do nevjerojatnih 70 posto. Riziku su izložene i sve osobe koje tek povremeno konzumiraju hranu bogatu kalorijama,
a siromašnu hranjivim sastojcima.
U istraživanju Sveučilišta Boston sudjelovalo je preko 44.000 Amerikanki. Znanstvenici su usporedili njihove prehramben navike s navikama žena koje nikad nisu konzumirale brzu hranu.
Rezultati su pokazali kako su hamburgeri i pržena piletina prava prijetnja zdravlju. Osim što povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, brza hrana osigurava pretilost, a time i dodatne zdravstvene probleme.
K. R.